VN gooien voedsel uit boven Darfur
Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) is begonnen met het uitgooien van voedselvoorraden boven de West-Sudanese regio Darfur. Het WFP heeft dit maandag bekendgemaakt.
Egypte liet tegelijkertijd weten dat het medicijnen en andere hulpgoederen naar de regio zal vliegen. Het WFP bezorgde zondag 22 ton voedsel bij de stad Fur Buranga met behulp van een Antonov-12- transporttoestel, aldus de organisatie. Het plan is om in eerste instantie 1400 ton voedsel, bestaande uit granen, peulvruchten, sojabonen, maïs en zout, af te werpen. De noodvoorraden zijn bestemd voor ongeveer 70.000 mensen die voor het zeventien maanden oude conflict in de provincie op de vlucht zijn geslagen.
De hulpoperatie door de lucht duurt tot het einde van het regenseizoen in september. In die periode is Darfur over de weg moeilijk bereikbaar doordat vrachtwagens kunnen vastraken in de modder.
Het WFP roept de internationale gemeenschap op tot financiële hulp voor Darfur. Tot dusver is slechts 65 miljoen euro ontvangen van de ruim 160 miljoen die voor het lopende jaar is verzocht.
Medewerkers van het Egyptische ministerie van Defensie zeiden dat een Hercules-transporttoestel uit Caïro was vertrokken met medicijnen, tenten, vaccin, ambulances en een medisch hulpteam.
Volgens de VN heeft het geweld in Darfur meer dan 30.000 mensen het leven gekost en meer dan een miljoen mensen op de vlucht gejaagd. Zo’n 2,2 miljoen mensen hebben dringend voedselhulp nodig.
Hoewel opstandelingen en Arabische milities nog altijd voor veel onveiligheid zorgen in de regio Darfur in het westen van Sudan is de veiligheidssituatie in de vluchtelingenkampen verbeterd. Dat zei speciaal gezant Jan Pronk van secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties maandag in de Sudanese hoofdstad Khartoem.
„Er zijn nog steeds veel milities en dat leidt tot veel onveiligheid en ook de activiteiten van de rebellen dragen daaraan bij, maar de veiligheid in de kampen is verbeterd”, aldus Pronk na een ontmoeting met de Sudanese minister van Buitenlandse Zaken, Mustafa Osman Ismail.
De Nederlander verklaarde voorts dat Khartoem niet langer vluchtelingen onder dwang terugstuurt naar hun dorpen. Ook hebben de autoriteiten maatregelen die voor vertragingen zorgden bij het verlenen van noodhulp opgeschort. Zo zou er niet langer gewacht hoeven worden op reisvergunningen. „Het humanitaire werk wordt niet bemoeilijkt door overheidsmaatregelen”, aldus Pronk.
De Arabische Liga houdt zondag op verzoek van Sudan een spoedzitting over de crisis in de West-Sudanese regio Darfur. Ligawoordvoerder Hossam Zaki heeft dit maandag gezegd. De ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten zullen zich onder meer beraden op een ultimatum dat de Veiligheidsraad aan de Sudanese regering heeft gesteld.
De VN-Veiligheidsraad nam vrijdag een resolutie aan waarin Sudan dertig dagen de tijd krijgt om Arabische milities te ontwapenen die verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van duizenden, meest zwarte Afrikanen. De Sudanese regering liet maandag weten de resolutie best te willen uitvoeren, maar dat de periode van dertig dagen volgens het leger te kort is.
De regering in Khartoem zei zich te zullen houden aan een eerdere overeenkomst met de VN, waarin wordt voorzien in de ontwapening van de Janjaweed-strijders, de stationering van 6000 militairen en agenten in Darfur, humanitaire hulp en de komst van waarnemers van de Afrikaanse Unie en mensenrechtenorganisaties. In de overeenkomst wordt geen termijn genoemd.
Een woordvoerder van het Sudanese leger, luitenant-generaal Mohammed Bashir Suleiman, noemde de resolutie van de Veiligheidsraad in een interview met het tv-station Al-Arabiya een oorlogsverklaring. Hij kondigde aan dat het leger iedere westerse interventie zal bestrijden.
Frankrijk stuurde zaterdag troepen naar Tsjaad met de opdracht te helpen bij de hulpverlening aan de vluchtelingen uit Darfur en eventuele aanvallen van de Janjaweed-milities op vluchtelingenkampen in Tsjaad af te slaan. De regering van Tsjaad ging akkoord met de stationering van enkele honderden Franse troepen langs de grens.
Als Khartoem geen gehoor geeft aan het ultimatum van de Veiligheidsraad volgen diplomatieke en economische sancties. Volgens de VN heeft het geweld in Darfur meer dan dertigduizend mensen het leven gekost en meer dan een miljoen mensen op de vlucht gejaagd. Zo’n 2,2 miljoen mensen hebben dringend voedselhulp nodig.
Nederland betaalt mee aan de luchtbrug voor het transport van 360 soldaten die in Darfur deelnemen aan de monitoringsmissie van de Afrikaanse Unie. Die luchtbrug moet deze maand nog van start gaan, aldus een woordvoerder van het ministerie van Ontwikkelingszaken maandag.
Aan de missie nemen soldaten uit Rwanda en Nigeria deel. Deze monitoringsmissie telt tevens negen waarnemers van de Europese Unie. Twee van hen zijn Nederlander.