Vergunning voor bouwen fors duurder
De kosten voor een bouwvergunning in Amsterdam-Zeeburg zijn met maar liefst 412 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Landelijk zijn de bouwleges met gemiddeld 37 procent gestegen.
Inwoners van de deelgemeente Zeeburg moeten voor een vergunning voor de bouw van een nieuw huis van bijvoorbeeld 130.000 euro een bedrag van 10.335 euro aan leges betalen. In Den Helder berekent de gemeente daar 1950 euro voor.
Dat blijkt uit een steekproef van de Vereniging Eigen Huis (VEH) onder twintig kleine en grote gemeenten. De legeskosten voor een dakkapel van 10.000 euro en een aanbouw van 45.500 euro laten eveneens stijgingen van boven de 30 procent zien.
Vorig jaar bleek bij onderzoek in dezelfde gemeenten al dat ze zeer diverse prijzen hanteren en dat er een veelheid is aan berekeningsmethoden voor deze legeskosten. Ondanks dat de VEH dit kenbaar heeft gemaakt aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken en de minister beloofde een modelregeling te laten ontwikkelen voor meer uniformiteit, is er niets veranderd, aldus de VEH.
Zeeburg besloot tot de verhoging van de bouwleges omdat het stadsdeel vanaf 2004 kostendekkend wil zijn. De aanvrager van de vergunning moet zelf de gemeentelijke kosten van bouw- en woningtoezicht betalen die met zijn aanvraag zijn gemoeid. Zeeburg heeft ervoor gekozen de kosten in één keer door te voeren, in plaats van gefaseerd over een aantal jaren.
Het stadsdeel is zich ervan bewust dat deze stijging hoog is, verklaarde een woordvoerder gisteren. Het stadsdeelbestuur heeft een accountantskantoor gevraagd in het najaar een onderzoek uit te voeren. De accountants moeten bekijken of bij de kostenberekening de juiste uitgangspunten zijn genomen, wat haalbaar is conform de wet en of de systematiek die gekozen is, de meest wenselijke is.
Op de tweede plaats komt Heerlen, waar de bouwleges met 139 procent zijn gestegen. Daarna volgt Westland met 59,8 procent. Twee gemeenten hebben wel kans gezien de tarieven te verlagen: Moerdijk (min 1,1 procent) en Zwijndrecht (min 0,4 procent).
Ook zijn er gemeenten die kosten in rekening brengen voor werkzaamheden die niet zijn uitgevoerd. Sinds 1 juli mogen gemeenten een bouwaanvraag alleen aan welstandscriteria toetsen als ze over een welstandsnota beschikken. Maassluis en Delfzijl hebben zo’n nota momenteel niet en mogen bouwaanvragen dus niet voorleggen aan de welstandscommissie. Toch rekenen zij de kosten voor welstandstoetsing door in de bouwleges.