Politiek

Politiek verontrust over islamitische school

In politiek Den Haag is verontrust gereageerd op berichten dat medewerkers van een Amsterdamse islamitische school banden hebben met extremisten. Oppositiepartijen SP en PvdA vinden dat sluiting van de school moet worden overwogen, als leerlingen inderdaad permanent worden beïnvloed. VVD en CDA houden een slag minder om de arm en dringen nu al op sluiting aan.

ANP
7 March 2019 18:16Gewijzigd op 16 November 2020 15:27
Het Cornelius Haga Lyceum. beeld ANP
Het Cornelius Haga Lyceum. beeld ANP

De PVV, de grootste oppositiepartij, wil alle islamitische scholen al jaren opdoeken en denkt door de misstanden op het Cornelius Haga Lyceum haar gelijk bewezen te zien. Voorman Geert Wilders verwijt dat „alle politici die de andere kant op keken” en stelt op Twitter dat zij „pek en veren verdienen”.

Overigens kan een school in Nederland niet zomaar worden gesloten. De Inspectie van het Onderwijs moet dan eerst vaststellen dat de onderwijskwaliteit onder de maat is. Als de school vervolgens geen beterschap toont, kan uiteindelijk de financiering worden ingetrokken. Ook als een school drie jaar op rij te weinig leerlingen heeft, kan de geldkraan worden dichtgedraaid.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft over de kwestie rond de Amsterdamse school een debat aangevraagd in de Tweede Kamer. Hij krijgt bijval van regeringspartij ChristenUnie, die „op korte termijn” ministers in de Kamer verwacht met tekst en uitleg over de „buitengewoon zorgelijke” zaak.

Ook coalitiepartner D66 noemt de waarschuwing van de NCTV over de salafistische invloeden op de school „zorgwekkend”. Madeleine van Toorenburg (CDA) wil „alles op alles zetten om deze tent te sluiten en bezien hoe betrokkenen kunnen worden aangepakt”.

GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg is blij dat Amsterdam al maatregelen heeft getroffen. „Een school hoort kinderen voor te bereiden om vrije keuzes te maken, niet te indoctrineren.”

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken spreekt van een „giftige ideologie”. Haar partij wil de grondwet aanpassen, zodat scholen „de principes van onze democratische rechtstaat moeten accepteren”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer