Binnenland

20 jaar cel voor roofmoord op bejaarde vrouw

Een 44-jarige man uit Den Haag is veroordeeld tot twintig jaar cel voor de roofmoord op een 85-jarige vrouw eind juni 2017. De rechtbank in Den Haag acht wettig en overtuigend bewezen dat Paul O., die zelf alles ontkent, de weduwe Ans van der Meer met „zeer veel en fors” geweld om het leven heeft gebracht tijdens een overval op haar woning in het Haagse stadsdeel Loosduinen.

ANP
5 March 2019 13:35Gewijzigd op 16 November 2020 15:26

Zijn 35-jarige partner Najma Z. kreeg dinsdag een celstraf van negen maanden opgelegd voor het mede witwassen van de buit. Die bestond uit bankpassen, sieraden, horloges en gouden tientjes. Ze kochten met de opbrengst van enkele duizenden euro’s onder meer vliegtickets zodat ze op vakantie konden. Het stel, met een klein kind, had amper inkomsten en grote schulden. Ze waren in 2013 hun werk bij een bank kwijtgeraakt.

Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen beiden zestien jaar cel geëist. De rechtbank vond die straf in het geval van O. onvoldoende recht doen aan de ernst van de zaak en wees op de agressieve en lafhartige manier waarop hij te werk was gegaan. De bejaarde vrouw werd gevonden onder een stapel spullen. Onder meer haar neus, veel ribben en borstbeen waren gebroken. Haar handen waren vastgebonden.

De rechtbank vond moord niet bewezen maar wel gekwalificeerde doodslag, afpersing om haar pincodes te achterhalen, diefstal en witwassen. O. heeft „de kwetsbare vrouw zoveel ernstig letsel toegebracht dat hij moet hebben geweten en gewild dat ze het niet overleefde”. Partner Z. werd echter vrijgesproken van de overval omdat er volgens de rechtbank „ondanks haar leugenachtige verklaringen” geen bewijs was dat zij zelf bij de overval was.

De schuld van O. blijkt uit een DNA-spoor op een hoofdkussen van het slachtoffer en telefoon- en autogegevens van O.’s auto, stelde de rechtbank. Ook is hij herkend op beelden van de drie keer dat er met de bankpas is gepind.

Beide verdachten zijn vrijgesproken van een andere overval, een jaar eerder, op een gehandicapt stel in Den Haag. De twee waren onder meer herkend op camerabeelden, maar toch waren de bewijzen te karig, vond de rechtbank net als het OM.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer