Binnenland

Groep ontkent mishandeling ex-lid No Surrender

Zes verdachten, onder wie meerdere (ex-)leden van No Surrender, ontkennen ten stelligste dat zij in november 2016 een geroyeerd lid van chapter Groningen hebben afgeperst, gegijzeld en mishandeld. Dat bleek in de rechtbank in Groningen, waar dinsdag een strafzaak tegen de groep is hervat.

ANP
5 March 2019 12:14Gewijzigd op 16 November 2020 15:26

Volgens het slachtoffer is hij in de nacht van 7 op 8 november 2016 mishandeld door de vijf mannen en een vrouw, op meerdere plekken in de provincie Groningen. De aanleiding was een financieel conflict binnen No Surrender. Hij moest van voormalig ‘World Captain’ Henk Kuipers een boete van 5000 euro betalen. De groep had gedreigd zijn vingers af te knippen en een tatoeage met een strijkijzer weg te branden. Hij werd uiteindelijk na een rit in een busje gewond en halfnaakt achtergelaten in een bos bij Glimmen. Na een ziekenhuisbezoek was hij opnieuw bedreigd.

„Klopt niks van”, aldus de oudste verdachte (38). Dat de politie bloedsporen van het slachtoffer op zijn handschoenen vond, kon hij niet verklaren. De anderen, tussen de 28 en 34 jaar, ontkenden ook alles.

Na een ‘bad standing’ bij No Surrender bleef het destijds 47-jarige slachtoffer contact houden met Rianne H. (31) uit Eelde, de vrouwelijke verdachte. Hij stelt op 7 november ’s avonds bij haar thuis te zijn mishandeld. H. had het strijkijzer aangezet. Volgens de vrouw, die zegt geen lid van No Surrender te zijn, was het slachtoffer inderdaad in haar woning. Toen er plotseling vijf mannen binnenkwamen, vluchtte ze naar eigen zeggen naar een slaapkamer.

Op basis van getraceerd telefoonverkeer vermoedt de politie dat de zes in de bewuste nacht regelmatig contact hadden. Daar kan de groep zich weinig van herinneren, behalve dat eventuele gesprekken niks met een mishandeling te maken hadden.

Het slachtoffer volgt het proces via een videoverbinding. Er komen nog vier zittingsdagen, waarbij ook de mishandeling van een ander ex-lid aan bod komt. De strafzaak kwam vorig jaar maart stil te liggen doordat de rechter vraagtekens plaatste bij de politieverhoren. Een aantal politiefunctionarissen is hierover gehoord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer