Gasunie keert overheid minder winst uit
De Nederlandse Gasunie was vorig jaar meer geld kwijt aan stikstof, om aardgas dat niet uit Groningen komt geschikt te maken voor gebruik door huishoudens. Mede daardoor keert de netbeheerder minder dividend uit aan de Nederlandse staat.
Het resultaat na belastingen van Gasunie daalde met 57 miljoen naar 311 miljoen euro. Naast hogere stikstofkosten, moest het bedrijf ook meer geld opzij zetten voor klanten die hun rekening mogelijk niet kunnen betalen. De overheid krijgt als enige aandeelhouder van de onderneming 228 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 259 miljoen euro.
De nettowinst viel met 325 miljoen euro overigens wel hoger uit dan een jaar eerder, maar dat is vooral het gevolg van een belastingmeevaller. Bovendien drukte in 2017 een bijzondere waardevermindering nog op het resultaat. De totale opbrengsten stegen licht tot ruim 1,2 miljard euro.
Gas voor de Nederlandse markt komt steeds vaker van buiten Groningen. Het kabinet dringt de aardgaswinning in die provincie drastisch terug, om de productie in 2030 volledig te beëindigen.
Gasunie moet de komende jaren investeren om zich aan te passen aan de energietransitie. Zo kost het de komende tien jaar naar verwachting enkele miljarden euro’s om het net voor gastransport geschikt te maken voor waterstof, dat wordt gezien als minder vervuilend alternatief voor fossiel gas. Daarnaast werkt de netbeheerder met andere organisaties aan projecten rond groen gas, dat wordt gewonnen uit afval, slib of etensresten.
Het bedrijf wil, mede met het oog op die transitie, efficiënter gaan werken. Daardoor neemt ook het aantal banen bij de Gasunie af. Eind 2018 maakten daarom 240 medewerkers gebruik van een vertrekregeling.