Zware medicijnen eenvoudig op web te bestellen
Iedereen kan, zonder controle van een arts, receptmedicijnen via internet kopen. Dat concludeert de Consumentenbond dinsdag na onderzoek.
De bond bestelde bij twaalf aanbieders in binnen- en buitenland twintig receptmedicijnen zonder doktersvoorschrift, zoals antibiotica, slaap- en kalmeringsmiddelen en kankermedicijnen. Zestien medicijnen werden bezorgd vanuit Nederland, Groot-Brittannië, Zwitserland, India en Singapore.
Voorschrift
In Nederland is het niet toegestaan om receptgeneesmiddelen te kopen zonder doktersvoorschrift. Sommige van de onderzochte webwinkels zijn dan ook duidelijk illegaal volgens de Consumentenbond. De winkels vragen vaak betaling in cash of met cryptovaluta.
Olof King, directeur belangenbehartiging bij de Consumentenbond, vindt het zorgwekkend dat professioneel ogende websites nauwelijks te onderscheiden zijn van legale internetapotheken. „Zij ontduiken de Nederlandse regelgeving via buitenlandse artsen en apotheken. Zo kreeg een onderzoeker na het invullen van een medische vragenlijst een antibioticakuur van een Britse apotheek, op voorschrift van een arts in Roemenië. Dat moet niet mogelijk zijn”, aldus King.
Bij het bestellen van receptmedicijnen is de kwaliteit niet gegarandeerd, zegt de bond. „Pillen kunnen in het bestelproces beschadigen. Ook een behandelrelatie met een arts is belangrijk, omdat deze kan beoordelen of een bepaald geneesmiddel geschikt is voor een patiënt en of het veilig gebruikt kan worden”, stelt de Consumentenbond.
De vereniging vindt dat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) actiever moet volgen welke medicijnen via internet worden aangeboden. Ze roept de minister per brief op om niet alleen maar te reageren op meldingen over illegale firma’s. De Consumentenbond ziet graag dat de overheid harder optreedt tegen „malafide aanbieders.”
Internet
De bond denkt dat actieve voorlichting kan bijdragen aan het terugdringen van het bestellen van illegale medicijnen.
Dit zou vooral moeten gebeuren op het moment dat de consument op internet naar pillen zoekt, schrijft de Consumentenbond in de brief aan de minister. De huidige inspanningen zouden de consument nog onvoldoende bereiken.
De belangengroep roept de minister op een langlopende publiekscampagne te organiseren.