Buitenland

Palestijnen leverden cement voor muur

Twee Palestijnse bedrijven hebben gesubsidieerd cement doorverkocht voor de afscheiding die Israël bouwt. Dat is de uitkomst van een onderzoek door een commissie van het Palestijnse parlement.

Buitenlandredactie
30 July 2004 11:38Gewijzigd op 14 November 2020 01:28

Het cement kwam uit Egypte en was bedoeld voor wederopbouwprojecten in de zwaar gehavende Palestijnse gebieden. De twee bedrijven kozen er echter voor snel geld te verdienen ten koste van hun eigen volk, zei commissievoorzitter Hassan Khreishe. Een van de bedrijven is eigendom van een broer van de Palestijnse minister Jamil Tarifi, die zelf veel wordt genoemd in verband met corruptiezaken.

In totaal ging het om 420.000 ton cement, door Egypte met korting geleverd omdat het bestemd was voor de wederopbouw van de Palestijnse gebieden. „Het doorverkopen aan Israël beschouwen wij als volksverraad”, zei Khreishe, die bekendstaat als corruptiebestrijder. Het Palestijnse ministerie van Justitie is een eigen onderzoek begonnen.

De Israëlische afscheiding zal zeker niet de grens van voor 1967 volgen, ondanks een uitspraak van het Israëlische hooggerechtshof dat de huidige route in strijd is met Palestijnse rechten en het internationaal recht. Dit heeft een hoge medewerker van het Israëlische ministerie van Defensie, Nezah Mashiah, donderdag gezegd.

Eerder zeiden defensiebronnen dat premier Ariel Sharon had ingestemd met wijzigingen van de afscheiding over een lengte van 40 kilometer, waardoor die dichter bij de zogeheten groene lijn van voor 1967 zou komen. Een woordvoerder van Sharon ontkende later echter dat Sharon zijn fiat aan de veranderingen had gegeven.

Mashiah zei voor de Israëlische radio dat berichten over substantiële wijzigingen „onjuist” zijn. „Op geen enkele manier, vorm of gedaante wordt dit een hek dat langs de Groene Lijn zal lopen.” Volgens Mashiah zal de nederzetting Gush Etzion, ongeveer tien kilometer ten zuidoosten van Jeruzalem, aan de Israëlische kant van de scheidslijn komen. Over het lot van twee andere grote nederzettingen, Maale Adumim en Ariel, moet nog een besluit worden genomen, zei Mashiah.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag noemde eerder deze maand de gehele afscheiding onrechtmatig en verordende ontmanteling ervan. Israël heeft laten weten dat het die uitspraak naast zich zal neerleggen. Ook een resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die is gebaseerd op de uitspraak, wordt door Israël genegeerd.

Een Israëlische legerhelikopter heeft gisteren twee raketten afgevuurd op een auto bij Rafah in de Gazastrook. Twee inzittenden van de auto zijn om het leven gekomen. Volgens artsen gaat het om Amr Abu Suta en Zaki Abu Rakha, beiden lid van de radicale organisatie Ahmed Abu Reish Brigade, die vorige week in de Gazastrook een serie ontvoeringen pleegde.

Het Israëlische leger moet binnen dertig dagen reageren op de kritiek van mensenrechtengroepen op de afsluiting van de grenspost Rafah tussen Egypte en de Gazastrook, zo heeft het hooggerechtshof in Jeruzalem donderdag bepaald. Door de afsluiting kunnen 2500 Palestijnen niet uit Egypte naar de Gazastrook terugkeren. Sommige Palestijnen wachten al meer dan twee weken op terugkeer naar hun woning, sinds Israëlische militairen op 10 juli de grenspost sloten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer