CO2-plan corporaties en Urgenda voor kabinet
Duurzaamheidsorganisatie Urgenda presenteert vrijdag samen met ruim 150 woningcorporaties een plan voor extra reductie van CO2. De Nederlandse staat moet ervoor zorgen dat er in 2020 minstens een kwart minder broeikasgassen worden uitgestoten dan in 1990, maar daar lijkt nog een flink gat in te zijn. Dat is te dichten door kolencentrales te sluiten, maar als de overheid dat niet wil, kunnen veertig kleinere maatregelen ook helpen, stellen Urgenda en de woningcorporaties.
In 1990 was de uitstoot van broeikasgassen 221 megaton. Dat moet terug met 25 procent in 2020, naar 166 megaton. Vorig jaar was dat nog maar 13 procent lager (193 megaton). De overheid denkt evenwel op 21 procent uit te komen, en ziet daarmee een gat van 9 megaton. Om te laten zien dat zo’n opgave „niet draconisch en onhaalbaar is, zoals het kabinet ons graag wil doen geloven”, wil Urgenda met alle partners laten zien dat die 9 megaton goed te halen is. „Als de overheid niet steeds echte maatregelen blijft uitstellen.”
De planindieners komen vrijdag met de eerste van hun veertig maatregelen. Ze willen 100.000 huurwoningen verduurzamen (bijvoorbeeld gasloos en met zonnepanelen) en huurders daarmee helpen aan een substantieel lagere energierekening. Dat is te financieren met geld van de huurdersbelasting, aldus het voorstel. Dat betekent extra CO2-besparing én draagvlak bij de Nederlandse burger.
De Woonbond, die opkomt voor belangen van huurders, reageert positief over de plannen. „Wij steunen klimaatmaatregelen als die gepaard gaan met betaalbare woonlasten voor huurders”, laat de organisatie weten. Volgens de belangenclub liggen de woonlasten voor huurders al vaak te hoog, dus moeten de lasten van ingrepen niet te veel bij hen liggen. „Dit plan laat zien dat dat kan, als de politieke wil er maar is.”