CBS–onderzoekers uiten harde kritiek op misdaadmeter AD
De misdaadmeter van het Algemeen Dagblad is volstrekt ongeschikt voor het vergelijken van gemeenten op het gebied van criminaliteitscijfers. De berekeningsmethode, waarop de misdaadmeter van de krant is gebaseerd, deugt niet. H. Eggen en E. Koeijers, statistisch onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, trekken deze conclusies in het juli/augustusnummer van het Tijdschrift voor de Politie.
Het Algemeen Dagblad publiceert de misdaadmeter sinds enkele jaren. De meest recente werd begin mei uitgebracht.
De CBS–onderzoekers memoreren dat de misdaadmeter een instrument beoogt te zijn waarmee de veiligheid van gemeenten onderling kan worden vergeleken. Hiervoor is in de misdaadmeter per gemeente en per delict een score berekend die het absolute aantal geregistreerde strafbare feiten herleidt tot een score per 10.000 inwoners.
„Toepassing van een eenvoudige en voor de hand liggende statistische rekentechniek leert echter dat minimaal driekwart van de uitkomsten de statistische rekentoets niet kan doorstaan", concluderen Eggen en Koeijers. „Het is nutteloos en onverantwoordelijk om de resultaten van gemeenten te vergelijken voor administratieve en beleidsmatige doeleinden."
De onderzoekers hebben aangetoond dat de rekenmethode van het AD het ernstigst faalt bij kleine gemeenten. Zij stellen dan ook vast dat inwoners en beleidsmakers van volgens het AD slechts scorende gemeenten als Vlieland (aanranding), Voorschoten (chantage/afpersing), Medemblik (incest), Drechterland (pornografie), Liemeer (discriminatie), Lichtenvoorde (gijzeling) en Dantumadeel (heling) weer opgelucht kunnen ademhalen.
Het Algemeen Dagblad distantieert zich van de kritiek van het CBS. De krant meldt bij verschijning van de misdaadmeter altijd dat relatieve vergelijking van delicten die niet vaak voorkomen weinig nut heeft en dat plaatselijke omstandigheden altijd van invloed zijn op de misdaadcijfers.
Een redacteur van de krant benadrukt ook dat de misdaadmeter niet dient als beleidsinstrument maar alleen een overzicht is van delictgegevens per regio, plaats en wijk in een jaar. De krant zegt dat de berekeningsmethode klopt omdat de gegevens gebaseerd zijn op de informatie die alle 25 politiekorpsen ter beschikking stellen.