Blijdorp krijgt reageerbuiskuiken
Na ruim tien jaar loopt er weer een jonge Mantsjoerijse kraanvogel rond in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam.
Het kuiken is geboren door tussenkomst van de mens, via kunstmatige inseminatie. De twee Mantsjoerijse kraanvogels van Blijdorp kwamen al die jaren niet verder dan de paringsdans, waarna het vrouwtje steevast de benen nam.
Blijdorp-directeur A. Dorresteyn zei woensdag blij te zijn met het jong. „Dit is een buitengewoon belangrijke aanvulling. Een met een sterretje. Beide ouders zijn belangrijk voor het Europese fokprogramma, omdat hun ouders in het wild leefden. Dit keer zijn nog de genen van het vrouwtje doorgegeven, de volgende keer hopen we dat het mannetje meewerkt.”
Bezoekers van de dierentuin die het Mantsjoerijntje willen zien, moeten niet te lang wachten want het dier is na zes weken al even groot als zijn ouders. De afgelopen weken werden ook drie bongo-antilopen, zes wolfjes, twee zebra’s, dertien flamingo’s, twee onagers (wilde halfezels) en twee zeeleeuwen geboren.
Over ongeveer veertig dagen wordt tevens het aantal koningspinguïns uitgebreid. Terwijl de eerder dit jaar geboren jongen na een verblijf in de crèche juist in de groep zijn teruggekeerd, wordt verwacht dat over een maand het eerste van drie koningspinguïneieren uitkomt.
De jonge pantserneushoorn Hugo kan sinds woensdag geen watje of bangerd meer worden genoemd. Het dier is over zijn ergste watervrees heen en nam ten overstaan van een groot aantal bezoekers woensdag met zijn moeder Namaste een duik in het buitenbassin.
Populair bij Blijdorp-bezoekers is ook de botanische expositie. Dit keer zijn daar planten te zien die ook al in het Oude Testament worden genoemd, bijvoorbeeld oleander, druif, vijg en granaatappel. „Er staan altijd rijen mensen als er uitleg wordt gegeven. Omdat het zo aanslaat willen we dit onderdeel zeker uitbreiden”, aldus Dorresteyn.