Justitie wil zes man in één cel
Personen die voor korte tijd de gevangenis in moeten, kunnen in de toekomst in groepen van zes in een cel worden geplaatst. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie werkt daartoe aan een nieuw concept van een gevangenis met cellen van 50 tot 55 vierkante meter.
Dat verklapt de scheidend hoofddirecteur van de DJI, P. Jägers, deze week in een interview met het weekblad Elsevier. Als het aan de DJI ligt, komt er een proef in een paviljoen dat naast de bestaande gevangenis in Lelystad wordt gebouwd. In het te bouwen paviljoen moeten ongeveer 25 meerpersoonscellen komen.
In die cellen komen in totaal 150 gedetineerden die een straf van maximaal vier maanden opgelegd hebben gekregen. De gevangenen die aan de proef meedoen, worden speciaal geselecteerd. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Justitie wordt nu gekeken of het plan in de praktijk haalbaar is.
De Eerste Kamer zette begin deze maand het licht definitief op groen voor de invoering van meerpersoonscellen. Dat gebeurde om het heersende cellentekort aan te pakken. Achteraf is het volgens DJI-directeur Jägers verrassend gemakkelijk gegaan. „Ik had veel meer tegenstand verwacht”, zegt hij in het Elsevier-interview.
Twintig jaar geleden werd voor het eerst geopperd meer gedetineerden in één cel te plaatsen. „Maar ondanks een stevige lobby is het vóór justitieminister Piet Hein Donner geen enkele bewindspersoon gelukt”, aldus Jägers. „Binnen het apparaat is er veel begrip en loyaliteit voor deze maatregel. De vakbonden hebben nog het meest van zich laten horen, de FNV voorop.”
Minister Donner wil dat alle huizen van bewaring vanaf 1 september afdelingen inrichten voor duocellen. Gedetineerden kunnen worden verplicht hun cel te delen, tenzij ze hier niet geschikt voor blijken te zijn, bijvoorbeeld vanwege een psychische stoornis of drugsverslaving.
De vakbonden Akvakabo FNV en CNV Publieke Zaak vinden dat de proef met zes gevangenen in een cel op dit moment te ver gaat. „De proef met twee in een cel is net afgerond en daaruit is gebleken dat het opsluiten van twee gedetineerden bij elkaar nog lang niet vlekkeloos verloopt”, stelde een zegsman van de Abvakabo. „Dat moet eerst maar eens goed geregeld worden, voordat je verder kan gaan kijken.”
De CNV-bond eist opheldering over de plannen. „Wij zijn onthutst over de gang van zaken, want wij zijn in overleg over twee mensen in één cel. Dit gaat een stuk verder en ons wordt niets verteld”, stelde een CNV-woordvoerder.
De PvdA is als grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer niet op voorhand tegen. Wel stelt de fractie de eis dat het gevangenispersoneel achter de maatregel moet staan.
DJI-directeur Jägers toont zich ook gelukkig met de zogenaamde bajesboot. „In september ligt in Rotterdam de eerste. We zijn zelfs al in gesprek over een tweede.” Dat gesprek zal Jägers zelf niet meer afronden. Na 22 jaar verlaat hij justitie. Hij wordt directeur-generaal bij de Rijksgebouwendienst van het ministerie van VROM.