„Europa aan eind van eeuw islamitisch”
Wanneer de huidige ontwikkelingen op het gebied van demografie en migratie zich voortzetten, zullen op zijn laatst aan het einde van deze eeuw moslims in veel Europese landen de meerderheid van de bevolking uitmaken.
Die verwachting spreekt de vooraanstaande Amerikaanse islamexpert prof. dr. Bernard Lewis uit in een interview dat de Duitse krant Die Welt woensdag publiceerde - onder de kop ”Europa zal aan het einde van de eeuw islamitisch zijn”. Herman Takken, medewerker van de stichting Evangelie & Moslims, reageert vernietigend.
„Zal de Europese Unie in de toekomst een krachtig tegenwicht aan Amerika kunnen geven?” is de vraag die Die Welt aan Lewis voorlegt. „Nee”, luidt diens antwoord. „Naast de Verenigde Staten zullen in de toekomst de wereldspelers China, India en mogelijk ook een gezond Rusland staan. Niemand weet precies welk type macht er in Rusland zal komen - in elk geval zeker geen communistische. Europa zal een deel van het Arabische Westen worden, van de Maghreb. Dat laten migratie en demografie zien. Europeanen trouwen laat en hebben geen of slechts weinig kinderen. Maar er is sprake van een sterke immigratie: Turken in Duitsland, Arabieren in Frankrijk en Pakistanen in Engeland. Dezen trouwen vroeg en krijgen veel kinderen. Gezien de huidige trends zal Europa op zijn laatst aan het einde van de 21e eeuw islamitische meerderheden in de bevolking hebben.”
In het interview komen verder onderwerpen ter sprake als de situatie in Israël, Iran en Irak, alsook de strijd tegen het terrorisme. Zal het gevecht tegen al-Qaida nog tientallen jaren duren? Lewis, emeritus hoogleraar Midden-Oostenstudies aan de universiteit van Princeton: „We moeten de mogelijkheid incalculeren dat al-Qaida kan winnen. Er zijn vele banden met het Westen, bewuste en onbewuste. Tot de bewuste reken ik de groeiende islamitische minderheden en bekeerlingen in Europa. Er doet zich hetzelfde voor als destijds met het communisme het geval was: ook dat trok ontevredenen in het Westen aan omdat het eenduidige antwoorden leek te geven. Zo heeft ook de radicale islam aantrekkingskracht op mensen. Die verwoordt hun overtuigingen en zekerheden, ja geeft hun zin. Zij lijkt één; de democratieën zijn daarentegen diep verdeeld.” Nieuwe terroristische aanslagen sluit de emeritus hoogleraar zeker niet uit.
Herman Takken, medewerker van de stichting Evangelie & Moslims, zegt in een reactie dat Lewis’ opmerkingen de schrik erin jagen, vooral door de kop boven het artikel in Die Welt. „Maar wat beweert Lewis in feite? Hij doet voorspellingen over Europa aan het einde van de 21e eeuw, dat wil zeggen over een periode van bijna honderd jaar vanaf nu! Je moet wel durf hebben om daar uitspraken over te doen. Hij zegt het trouwens wel zo: Wannéér de huidige ontwikkelingen zich voortzetten. Maar is het reëel te veronderstellen dat deze ontwikkelingen een constante factor zijn? Hij vermeldt daarbij dat Turken, Arabieren en Pakistanen vroeg trouwen en veel kinderen krijgen. Onderzoeken tonen juist aan dat er onder migranten in dit opzicht snel veranderingen optreden - aanpassingen aan de leefstijl van het nieuwe thuisland.”
Het doet het in deze tijd erg goed om te stellen dat „al-Qaida kan winnen”, aldus Takken. „Het bevestigt veel mensen in gevoelens van angst die ze al hebben. Gevoelens van angst over een oprukkende en gewelddadige islam. Nergens wordt helaas opgemerkt dat de meeste moslims zelf geweld verafschuwen. Lewis rakelt zo een vuurtje op, dat nauwelijks meer te doven is. En hij realiseert zich niet hoeveel onrecht hij mensen daarmee aandoet.”