Economie

KPN hekkensluiter in hogere AEX

De Amsterdamse beurs ging woensdag licht vooruit. Ook de andere Europese beurzen lieten overwegend kleine winsten zien. De handel werd gedomineerd door bedrijfsresultaten. Op het Damrak zakte telecomconcern KPN na de publicatie van cijfers. Daarnaast werd uitgekeken naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, dat na sluiting van de Europese markten naar buiten komt.

ANP
30 January 2019 09:13Gewijzigd op 16 November 2020 15:11

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de plus op 516,10 punten. De MidKap steeg ook 0,2 procent, tot 723,95 punten. De beurzen in Parijs en Londen wonnen tot 0,8 procent. De Duitse DAX daalde 0,3 procent.

Beleggers hielden de blik ook gericht op de ontwikkelingen rond het Amerikaans-Chinese handelsconflict. De Chinese vicepremier Liu He is woensdag en donderdag in Washington voor een nieuwe ronde van handelsbesprekingen.

KPN was hekkensluiter bij de hoofdfondsen met een verlies van ruim 2 procent. Het telecomconcern blijft kampen met dalende omzetcijfers. Het bedrijf kent onder meer stevige concurrentie op de mobiele markt en minder opbrengsten uit diensten. Koploper was staalmaker ArcelorMittal met een winst van 2,2 procent.

Beursuitbater Euronext zakte 2,8 procent. De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq heeft een overnamebod gedaan van bijna 674 miljoen euro op Oslo Børs. Nasdaq biedt daarmee meer dan Euronext, dat onlangs een voorstel deed van circa 625 miljoen euro voor de Noorse beurs.

Siemens daalde 1,9 procent in Frankfurt na teleurstellende kwartaalcijfers van het Duitse technologieconcern. In Zürich waren beleggers niet tevreden over de resultaten van het farmaceutische concern Novartis (min 2,5 procent). De Spaanse bank Banco Santander won 0,7 procent in Madrid dankzij beter dan verwachte resultaten.

LVMH dikte 5,8 procent aan in Parijs. Het Franse luxebedrijf, bekend van modemerken als Louis Vuitton en Dior, heeft afgelopen jaar goede zaken gedaan. Alle divisies lieten groei zien en de omzet en winst stegen daardoor aanzienlijk.

De euro noteerde op 1,1437 dollar, tegen 1,1428 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 53,38 dollar. Brentolie steeg 0,1 procent in prijs tot 61,37 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer