Binnenland

Betalen voor Erasmusbrug op een mok

Toeristen die elkaar fotograferen met de Rotterdamse Erasmusbrug op de achtergrond hebben weinig te vrezen. Wie echter een afbeelding van de beroemde brug op een koffiemok zet, krijgt te maken met de Stichting Beeldrecht.

ANP
28 July 2004 09:09Gewijzigd op 14 November 2020 01:28
ROTTERDAM - De Rotterdamse Erasmusbrug op het moment dat het grootste cruiseschip ter wereld, de Queen Mary 2, vorige week voorbijvoer. De brug is een kunstwerk en is daarom auteursrechtelijk beschermd, aldus de Stichting Beeldrecht in Amsterdam. - Foto A
ROTTERDAM - De Rotterdamse Erasmusbrug op het moment dat het grootste cruiseschip ter wereld, de Queen Mary 2, vorige week voorbijvoer. De brug is een kunstwerk en is daarom auteursrechtelijk beschermd, aldus de Stichting Beeldrecht in Amsterdam. - Foto A

De Zwaan, zoals de brug in de volksmond heet, is auteursrechtelijk beschermd.

De Erasmusbrug is een kunstwerk, zegt Edo van der Zouwen van de Stichting Beeldrecht in Amsterdam. De stichting is een auteursrechtenorganisatie waarbij kunstenaars, architecten en anderen zich kunnen aansluiten om hun werk te beschermen. UN Studio, het bureau van architect Ben van Berkel, de ontwerper van de Rotterdamse brug, sloot zich begin dit jaar bij de stichting aan.

Van der Zouwen: „Dat betekent dat commerciële exploitatie van Van Berkels creatie verboden is. Een particulier die er een foto van maakt en die in een plakboek plakt, is geen probleem. Maar als je de brug op posters gaat zetten, dan overtreed je de wet.”

Van der Zouwen doelt op de auteurswet uit 1912. Deze beschermt onder meer de rechten van kunst in de openbare ruimte. Daar vallen zowel infrastructurele werken als bruggen onder als ze onder architectuur zijn gebouwd, maar ook monumenten en andere uitingen van beeldende kunst. „Het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam valt er weer niet onder omdat het te lang geleden is gebouwd, maar het Nationaal Monument op diezelfde Dam weer wel”, legt hij uit.

Wie iets commercieels wil doen met het oorlogsmonument moet zich wenden tot de Stichting Beeldrecht, die namens de ontwerper of rechthebbenden voor het gebruik „een redelijke vergoeding” kan innen. Volgens de stichting zijn de tarieven gebaseerd op internationale maatstaven.

Van der Zouwen: „Niet alleen Ben van Berkel en zijn bureau, maar heel veel andere kunstenaars en architecten zijn bij ons aangesloten. We zouden graag zien dat nog veel mensen hun werken auteursrechtelijk gaan beschermen.”

Overigens heeft de gemeente Rotterdam het recht om afbeeldingen van de Erasmusbrug voor eigen doeleinden te gebruiken. Dat hebben de gemeente en Van Berkel in 1995 een jaar voor de oplevering afgesproken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer