„Pyongyang doet proeven met gas op gevangenen”
De Britse omroep BBC heeft dinsdag een interview uitgezonden met een Noord-Koreaanse chemicus die zegt experimenten met dodelijk gas te hebben uitgevoerd op politieke gevangenen. „We wilden weten hoeveel gas nodig was om heel Seoul uit te roeien.”
De man, aangeduid als Dr. Kim, zei dat de experimenten waren bedoeld om vast te stellen hoe lang het duurde voor iemand overlijdt. Kim beschreef een gaskamer met glazen wanden waar wetenschappers toekeken hoe gevangenen werden vergast. Kim was vanaf 1979 bij dergelijke experimenten betrokken. Twee jaar geleden vluchtte hij naar Zuid-Korea.
Kims verhaal vertoont overeenkomsten met dat van een andere Noord-Koreaan, Kwon Hyok. Deze man, naar eigen zeggen een voormalige officier van de militaire inlichtingendienst van Noord-Korea, speelde een hoofdrol in een in februari uitgezonden BBC-documentaire over gifgasexperimenten in Noord-Koreaanse kampen. Ook hij vertelde over gaskamers met wanden van glas.
Hoeveel er waar is van dit soort verhalen is niet of nauwelijks vast te stellen. Noord-Korea ontkent steevast. Dat Noord-Korea tienduizenden politieke gevangenen onder beroerde omstandigheden vasthoudt, is wel zeker, maar het bestaan van gaskamers is nooit echt bewezen.
Zuid-Koreaanse activisten meldden in februari dat zij documenten hadden waaruit bleek dat Noord-Korea gasexperimenten uitvoerde op politieke gevangenen. Een maand later beweerde de Noord-Koreaanse ingenieur die de papieren het land uit zou hebben gesmokkeld opeens dat hij ze had vervalst.
Een tweede groep van ruim 200 Noord-Koreaanse vluchtelingen is in Zuid-Korea aangekomen. De 227 overlopers, voornamelijk vrouwen en kinderen, landden woensdag op de internationale luchthaven Incheon bij de hoofdstad Seoul.
Dinsdag was een eerste groep van ruim 200 Noord-Koreanen in Zuid-Korea gearriveerd. Het gaat om de massaalste toevloed van vluchtelingen ooit uit het totaal verarmde communistische buurland. Tot nu toe kwamen hooguit enkele tientallen vluchtelingen tegelijkertijd Zuid-Korea binnen, meldde het Japanse persbureau Kyodo.
De Zuid-Koreaanse autoriteiten willen niet zeggen uit welk Zuidoost-Aziatisch land de twee groepen vluchtelingen vertrokken. Zij zwijgen op verzoek van de regering van dat land.
De meeste afvalligen slagen erin het stalinistisch geregeerde Noord-Korea via China te ontvluchtten. Volgens een overeenkomst met het regime in Pyongyang behoort Peking alle Noord-Koreanen terug te sturen.
In Zuid-Korea worden de vluchtelingen eerst ongeveer een maand in een zogenoemd ontvangstkamp ondervraagd. Daarna komen ze in opvangkampen.