Economie

Beursgang Google moet 3 miljard dollar opleveren

De exploitant van de internetzoekmachine Google gaat bij zijn komende gang naar de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq 24,64 miljoen aandelen aanbieden, ruim 9 procent van het totale aandelenkapitaal. De prijs zal liggen op 108 tot 135 dollar per stuk. Daarmee moet de beursintroductie 2,66 à 3,33 miljard dollar (2,19 à 2,74 miljard euro) opleveren.

ANP
27 July 2004 10:44Gewijzigd op 14 November 2020 01:28

Dat blijkt uit mededelingen die Google maandag deed aan de Amerikaanse beurscommissie. Met inbegrip van eventueel extra toe te wijzen aandelen kan de opbrengst uitkomen op maximaal 3,8 miljard dollar, aanzienlijk meer dan de 2,7 miljard dollar die het bedrijf eerder noemde. Het wordt de grootste introductie op de Nasdaq sinds het inklappen van de koersen van technologiefondsen in 2001.

De beurswaarde van geheel Google komt bij de maximumprijs van de marge op bijna 37 miljard dollar (30 miljard euro). Dat is evenveel als de waarde van concurrent Yahoo op de beurs. Ook zit Google op ongeveer hetzelfde niveau als een industrieel concern als het Duitse Bayer, dat een meer dan tien keer zo grote omzet boekt.

De omzet van de in 1998 opgerichte zoekmachine, die grotendeels bestaat uit inkomsten uit reclame, bedroeg in de eerste helft van dit jaar 1,35 miljard dollar, tegen 600 miljoen dollar in dezelfde periode van 2003. De nettowinst steeg van 58 miljoen dollar tot 143 miljoen dollar.

Bij de beursgang worden uitsluitend zogenoemde A-aandelen aangeboden. Die vertegenwoordigen slechts één stem per stuk. Het overgrote deel van het aandelenkapitaal (86 procent) bestaat uit B-aandelen met tien stemmen per stuk. Daarvan zijn de oprichters Larry Page en Sergey Brin de belangrijkste bezitters. Door beleggers ’tweederangs’-aandelen aan te bieden, houden zij hun verlies aan invloed bij het bedrijf beperkt.

Wie aandeelhouder van Google wil worden, zal flink in de buidel moeten tasten. Bij de meeste beursintroducties in de VS ligt de prijs van de aandelen tussen 8 en 25 dollar. Bij Google is die niet alleen veel hoger, maar belangstellenden moeten ook nog eens minimaal vijf stukken kopen. Dat betekent bij de hoogste prijs van de marge een uitgave van 675 dollar (555 euro).

Het is overigens niet helemaal zeker dat de uiteindelijke prijs binnen de marge zal vallen. Eerder werd al bekend dat Google bij de inschrijving de vrij ongebruikelijke procedure van de Dutch Auction (Hollandse veiling) volgt. Dat betekent dat beleggers niet alleen binnen, maar ook onder of boven de prijsmarge kunnen inschrijven. Google kiest vervolgens de hoogste prijs waartegen het alle aandelen die het wil plaatsen, kan verkopen.

Deze ”clearing price” krijgt de status van introductieprijs. Google heeft laten weten er ook nog voor te kunnen kiezen onder dat niveau te gaan zitten. Het is mogelijk meer dan één bod voor vijf aandelen uit te brengen, maar het bedrijf heeft beleggers wel gewaarschuwd niet voor meer geld in te schrijven dan ze willen investeren.

De procedure van een Dutch Auction is in de VS tot nu toe alleen toegepast bij kleinere beursintroducties. De leiders van het bankensyndicaat bij de beursgang van Google, Morgan Stanley en Credit Suisse First Boston, hebben er geen ervaring mee. De grote zakenbanken hebben weinig op met een Dutch Auction.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer