Bestsellerschrijfster ontmaskerd
De schrijfster van een boek dat het ’waargebeurde verhaal’ van een geval van dodelijke eerwraak in het Midden–Oosten vertelde, is ontmaskerd als een fantaste. De Australische krant Sydney Morning Herald onthulde na een onderzoek van anderhalf jaar dat auteur Norma Khouri haar autobiografische verhaal ’Forbidden Love’ (in het Nederlands vertaald als ’Verboden Liefde) heeft verzonnen.
Khouri’s uitgever Random House Australia, die het boek had aangeprezen als „de schokkende memoires van een Jordaanse vrouw wier hartsvriendin slachtoffer werd van een eerwraakmoord door haar eigen vader omdat zij verliefd was geworden op een niet–moslimman", heeft Forbidden Love uit de verkoop gehaald.
De Nederlandse uitgeverij Arena haalt het boek nog niet uit de schappen. „We wachten eerst de reactie van Khouri af, zij komt eind deze week met bewijzen voor haar verhaal. Tot die tijd staan wij achter onze auteur."
Het Australische ministerie van Immigratiezaken zoekt uit of het Khouri indertijd terecht de vluchtelingenstatus heeft gegeven op basis van haar verhaal over haar leed.
Het tragische verhaal van Khouri, dat bijna twee jaar geleden in druk verscheen, veroverde de harten van vele lezers. Alleen al in Australië kochten 200.000 mensen het. In totaal verscheen het in vijftien landen. De 34–jarige Khouri gaf ontelbare interviews over haar leven in Jordanië.
Zij vertelde dat zij in de jaren negentig Jordanië was ontvlucht na de moord op haar vriendin Dalia, met wie samen zij in een kapsalon werkte. In Athene, zo vertelde zij, schreef ze haar boek in internetcafés en uiteindelijk belandde zij in Australië, waar Random House zich borg stelde voor een verblijfsvergunning. Khouri werd een symbool voor onderdrukte Arabische vrouwen en haar succes leidde tot een stroom soortgelijke verhalen van andere vrouwen.
De waarheid is anders, zo ontdekten verslaggevers van de Sydney Morning Herald tijdens hun onderzoek op drie continenten. Khouri heeft slechts tot haar derde jaar in Jordanië gewoond. Zij heeft een Amerikaans paspoort en zij woonde van 1973 tot 2000 in Chicago, waar zij werkte als verzekeringsagent. Zij is in 1993getrouwd met een Amerikaan en zij heeft twee kinderen, van elf en dertien. Ze heeft twee broers en twee zusters in de VS en een moeder die lange tijd niets van haar heeft gehoord. Zij is er in geslaagd haar dubbelleven verborgen te houden voor haar uitgever, de immigratiedienst, juristen in tal van landen en voor het publiek.
De krant begon met zijn speurwerk nadat lezers van het boek in Jordanië op websites meldden dat zij veel feitelijke onjuistheden hadden opgemerkt. Een Jordaanse vrouwengroep ontdekte dat Khouri in 2000 heel even in Jordanië was geweest, maar dat zij daar vermoedelijk niet was ten tijde van de gebeurtenissen die zij in haar boek beschrijft.
Toen de onderzoeksjournalisten Khouri met bewijzen voor haar dubbelleven confronteerden, ontkende zij dat zij ooit in de Verenigde Staten was geweest voor zij daar in 2003 kwam tijdens een publiciteitstoernee. Zij stelt dat de gegevens die de krant boven water heeft gehaald vals zijn en dat zij onder meer een vervalste trouwakte en een Amerikaans adres nodig had gehad om zonder medeweten van haar vader aan een Jordaans paspoort te komen om het land uit te kunnen. Waarom haar naam ook voorkomt in papieren over aankoop van huizen en dergelijke, zegt zij niet.
In november zou het tweede boek van Khouri verschijnen, ’A Matter of Honour’, dat gaat over haar vlucht uit Jordanië. Of die publicatie doorgaat, is niet duidelijk.