Buitenland

Onrust in Gazastrook duurt voort

Tal van incidenten markeren de aanhoudende onrust in de Gazastrook. Bij gevechten tussen Palestijnse extremisten en het Israëlische leger in de stad Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever zijn zondag zes Palestijnse strijders gedood. Dat heeft de Israëlische grenspolitie gemeld. Twee Palestijnen raakten gewond.

Buitenlandredactie
26 July 2004 11:59Gewijzigd op 14 November 2020 01:27
GAZA-STAD - Een Palestijnse brandweerman blust de laatste resten van een huis, dat door een Israëlische F16 is gebombardeerd. Foto EPA
GAZA-STAD - Een Palestijnse brandweerman blust de laatste resten van een huis, dat door een Israëlische F16 is gebombardeerd. Foto EPA

Volgens de Israëlische radio waren de zes leden van de al-Aqsa Martelaren Brigades. Ze werden gedood door undercoversoldaten van een elite-eenheid. Volgens artsen van een Palestijns ziekenhuis ging het om twee plaatselijke leiders van de strijdgroep, drie andere leden en een 18-jarige omstander. Het Israëlische leger wilde niet bekendmaken wat het doel van de undercoveractie was. Duizenden inwoners van Tulkarem gingen later de straat op om te protesteren tegen de acties van het Israëlische leger.

In de Gazastrook zijn zes kinderen van Israëlische kolonisten gewond geraakt toen Palestijnse mortieren insloegen op een gebouw in de nederzetting Neve Dekalim. Zondag werden als vergelding twee raketaanvallen uitgevoerd op een pand in de dichtbevolkte wijk Zeitoun in Gaza-stad. Volgens het leger was het gebouw een wapenwerkplaats van Hamas.

In het noorden van de Gazastrook zijn Israëlische troepen zondag Beit Hanoun binnengetrokken. Helikopters dekten de troepen met machinegeweervuur. Daarbij werd een Palestijn in de borst geraakt. De Israëlische soldaten namen de hoogste gebouwen in en plaatsten scherpschutters op het dak. Gepantserde bulldozers veegden de wegen tussen het centrum en het omringende platteland schoon. De uitbreiding van de operatie betekent dat het grootste deel van Beit Hanoun nu door het leger is overgenomen.

Zaterdag staken radicale Palestijnen ten zuiden van Gaza-stad een leegstaand politiebureau in brand. Gegevensbestanden, computers en communicatieapparatuur gingen verloren, maar er vielen geen gewonden. Burgemeester Ahmed Abu Zaid, die de schade in ogenschouw kwam nemen, zei dat de aanval kennelijk bedoeld was om „wetteloosheid en terreur onder de mensen te verspreiden.” De plaatselijke leider van de Fatah-beweging noemde de aanval een „schandelijke daad” en zei Yasser Arafat te zullen oproepen wet en orde te herstellen.

De Palestijnse nationale veiligheidsraad kwam zondag in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever bijeen om de onrust te bespreken die sinds een week onder de Palestijnen in de Gazastrook aan de gang is en zich uitbreidt naar de Westoever.

Arafat verscheen zaterdag voor het eerst sinds enige tijd weer in het openbaar. Hij ontkende dat er sprake is van een crisissituatie of dat er politieke problemen zijn. Hij zei dat het Palestijnse parlement bepaalde kabinetswijzigingen heeft aanbevolen en dat hij daar toestemming voor heeft gegeven. Ook premier Ahmed Qurei kan rekenen op zijn volledige medewerking, zei Arafat.

Tienduizenden Israëliërs hebben zondag een menselijke ketting gevormd over een afstand van zo’n 90 kilometer, van de Gazastrook tot Jeruzalem, om te protesteren tegen het plan van premier Ariel Sharon om alle troepen terug te trekken uit de Gazastrook en om de nederzettingen er te evacueren. Volgens de politie waren er 70.000 deelnemers, een tv-zender sprak over 130.000 deelnemers.

Israëlische veiligheidsfunctionarissen vrezen dat extremistische Joden een aanval op de Tempelberg voorbereiden. De diensten bereiden zich voor op meerdere doemscenario’s, waaronder een zelfmoordaanslag met een vliegtuig. Dat heeft de Israëlische krant Ha’aretz zondag gemeld.

De extremisten zouden „doelgericht nadenken” over een terreuraanslag op de Tempelberg, aldus minister van Openbare Veiligheied Tzachi Hanegbi. De rechts-radicale Joden zouden door een opzienbarende aanslag het plan voor de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook willen ondermijnen.

Bronnen binnen veiligheidsorganisaties vertelden de krant dat veiligheidsmaatregelen rond de Tempelberg zo streng zijn dat extremisten een bijzondere manier moeten vinden om een aanslag uit te voeren.

Veiligheidsdiensten bereiden zich daarom onder meer voor op een aanval met een raket vol explosieven of een aanval met een klein vliegtuigje tijdens een drukbezochte gebedsdienst in de beroemde moskee. Een andere mogelijkheid is dat militante Joden een prominente moslimleider willen vermoorden.

De Nederlandse activiste Christine Grefer (46), die ruim twee weken geleden op het vliegveld van Tel Aviv werd aangehouden, keert vandaag terug naar Nederland. Een Israëlische rechter bepaalde zondag dat zij het land niet in mag. Dat heeft haar advocate bekendgemaakt. De Groningse wilde in de Palestijnse gebieden protesteren tegen de bouw van het hekwerk dat Israël scheidt van de Palestijnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer