Aanvraag faillissement SecurCash afgewezen
De rechtbank in Den Haag heeft de aanvraag van faillissement van geldtransporteur SecurCash afgewezen. Volgens de rechter zijn er nog voldoende middelen om schuldeisers te betalen.
SecurCash diende woensdag een faillissementsverzoek in. Volgens de rechtbank deed het bedrijf dat niet met de juiste beweegredenen, zoals het netjes willen verdelen van vermogen onder schuldeisers. De rechter kan zich naar eigen zeggen „niet aan de indruk onttrekken” dat het faillissement is aangevraagd om gemakkelijk van langetermijnovereenkomsten af te komen, zoals onder meer de contracten van 180 werknemers.
Het bedrijf sprak woensdag zelf al van een faillissement. Ook was al een curator aangesteld.
Vakbond FNV is verheugd met de stap van de rechter, die bondsbestuurder Meindert Gorter uniek noemt. Diebold Nixdorf, het moederbedrijf van SecurCash is volgens hem al 2,5 maand met onder meer De Nederlandsche Bank (DNB) in overleg zonder dat de bonden daarbij zijn betrokken. „Het hele doel van deze operatie lijkt om afscheid te nemen van alle retailers die ver onder de marktprijs het geld op laten halen, en van het personeel”, denkt de bondsbestuurder.
Volgens hem ziet de rechter „gelukkig in dat een faillissement niet is bedoeld om snel van je personeel af te komen”. SecurCash zou nu uitstel van betaling aan hebben gevraagd, waardoor de toekomst voor het personeel langer ongewis blijft. „Helaas zijn de 220 werknemers speelbal van dit ongelofelijke geblunder”, aldus Gorter.