Binnenland

Tweede verdenking tegen ontvoerder Eibergse

De 37-jarige man die ervan wordt verdacht op 23 mei een 13-jarig meisje uit Eibergen te hebben ontvoerd, wordt ook verdacht van misbruik van een 14-jarig meisje in de buurt van Leiden in februari dit jaar.

ANP
23 July 2004 23:49Gewijzigd op 14 November 2020 01:27

In deze zaak is pas na de ontvoering in Eibergen aangifte gedaan, zo maakte een woordvoerster van het openbaar ministerie in Zutphen vrijdag bekend.

De verdachte verbleef in TBS-kliniek Flevo Future en keerde op 11 mei niet terug van een afspraak tijdens zijn onbegeleid verlof.

Op 23 mei ontvoerde hij in het Eibergse kerkdorp Rekken een 13-meisje. Hij dwong haar onder bedreiging met een mes bij hem in de auto te stappen. Twee dagen later werd hij door de Duitse politie in Münster aangehouden en kwam er een einde aan de ontvoering. Het kind bleek seksueel misbruikt te zijn.

Ook zou hij in Duitsland hebben geprobeerd twee meisjes te ontvoeren. Hij zit nu in Nederland in bewaring, nadat hij dinsdag door de Duitse autoriteiten is overgedragen.

Zijn gevangenhouding heeft alleen betrekking op strafbare feiten die hij gepleegd zou hebben in Nederland. Het OM in Zutphen heeft de Duitse collega’s verzocht het dossier van de man in deze zaak over te dragen. Wanneer dat zal gebeuren, is niet bekend.

Na de ontvoering ontstond landelijk veel commotie, omdat justitie wettelijk niet de mogelijkheid had de ontsnapte TBS’er actief op te sporen. Minister Donner van Justitie kreeg de hoon van de Tweede Kamer over zich heen, waarna hij toezegde de wet te zullen aanpassen.

Uit een brief van Donner bleek dat de verdachte sinds september 2002 diverse keren met begeleid verlof en ruim een jaar later met onbegeleid verlof mocht. Op 8 maart keerde hij niet terug, waarna zijn familie hem een dag later terugbracht naar de TBS-kliniek in Utrecht.

Omdat „de betrokkene zich niet positief ontwikkelde”, zo staat in de brief, moest hij van de resocalisatieafdeling terug naar de kliniek. De man nam daarop de benen uit de lichtbewaakte afdeling nog voordat hij terug moest naar de kliniek.

Op 4 april werd hij teruggebracht door bekenden. Nog geen drie weken later, op 23 april, besloot de kliniek echter dat hij weer met semi-begeleid verlof mocht. Daarna ging het mis.

Op 11 mei ontsnapte de man, na een fout van de kliniek. Om zijn alcoholverslaving aan te pakken, mocht hij wel naar het Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs (CAD), op voorwaarde dat hij gehaald en gebracht werd. Door „onvolledige communicatie” is hij die dag niet weggebracht, maar mocht hij zelfstandig naar het CAD gaan. Daar is hij nooit aangekomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer