Zakendoen in Irak gevaarlijker
De golf van ontvoeringen van buitenlandse werknemers in Irak begint gevolgen te krijgen voor de wederopbouw van het land. Steeds minder bedrijven durven nog naar Irak.
Andere bedrijven proberen te voorkomen dat ook hun werknemers eindigen in een oranje overall en zonder hoofd. Weer andere bedrijven trekken zich niets aan van de risico’s. Er blijft immers veel geld te verdienen in Irak.
KGL, het grootste transportbedrijf van Koeweit, zegt alles te zullen doen om het leven te redden van zeven van zijn vrachtwagenchauffeurs die in Irak zijn ontvoerd. Hun gijzelnemers dreigen om de 72 uur een chauffeur te onthoofden tenzij hun bedrijf vertrekt uit Irak en hun landen al hun staatsburgers terughalen. KGL voldoet aan de eis. „Het belangrijkste is dat de zeven mensen hier veilig arriveren, wat daar ook voor nodig is’, zegt personeelschef Rana Abu-Zaineh.
Het transportbedrijf al-Jarie uit Saudi-Arabië trok zich vorige week terug uit Irak om het leven te redden van een van zijn ontvoerde chauffeurs. Maandag werd hij vrijgelaten. Andere bedrijven proberen te voorkomen dat zij straks moeten kiezen tussen hun activiteiten in Irak en het leven van hun werknemers, bijvoorbeeld door zo veel mogelijk Irakezen in dienst te nemen.
De investeringsmaatschappij al-Mal Kuwaiti denkt een manier te hebben gevonden om de kans op een gijzeling zo gering mogelijk te maken. „Wij hebben een beleid: we nemen alleen maar Irakezen aan”, zegt Maryad al-Sultan, die de leiding heeft over de Iraakse projecten van al-Mal. Andere bedrijven doen hetzelfde. Voor het bedrijf Global Investment zijn ook mensen die veel op Irakezen lijken acceptabel, zoals Jordaniërs.
Adel Aziz, algemeen directeur van het bouwbedrijf al-Hamra, zegt dat hij geluk heeft gehad omdat tot nu toe geen van zijn werknemers is ontvoerd. „Bezorgd ben ik wel. Een mensenleven is heel waardevol.” Maar waardevol zijn ook de Iraakse projecten van al-Hamra: er is zo’n 50 miljoen dollar (ruim 40 miljoen euro) mee gemoeid. Aziz hoopt daarom dat de guerrilla vroeg of laat de kop in wordt gedrukt. „Het is onmogelijk dat de dingen blijven zoals ze nu zijn. Het moet wel beter worden.”
Reem Beydun, manager Irak bij Global Investment, ziet ook de voordelen van de huidige onveilige situatie. Terrorisme mag dan een probleem zijn, „het is ook een kans voor degenen die het risico durven te nemen. Er is veel minder concurrentie.”