Rechter laat ’groene fee’ uit de fles
De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag het verbod op absint buiten toepassing gesteld. De Absintwet uit 1909 verbiedt het groene drankje in Nederland dat de betoverende bijnaam groene fee meekreeg. Volgens de rechtbank is de Nederlandse wet ingehaald door Europese regels. Absint mag worden verkocht zolang de werkzame stof thujon binnen de Europese norm blijft.
De Amsterdamse slijter Menno Boorsma had de zaak aangespannen. De Keuringsdienst van Waren nam bij hem in februari vorig jaar een fles absint in beslag. In plaats van de boete van 450 euro te betalen, begon de slijter een proefproces. In de rechtbank in Amsterdam vierde de geëmotioneerde Boorsma vrijdag de uitspraak op de enige gepaste wijze: met een fles absint.
Absint was in de 19e eeuw razend populair, maar later ontstond er ook weerstand tegen het groene drankje. De groene fee zou leiden tot waanzin. Zo wordt gezegd dat Van Gogh zijn oor afsneed onder invloed van absint. En de Fransen wijten er zelfs hun nederlagen in de Eerste Wereldoorlog aan. Vanaf het begin van de vorige eeuw werd absint in steeds meer landen verboden. Van de groene fee wordt men niet alleen dronken, mensen zouden er ook wonderlijke dingen door gaan zien. Een Franse dokter ontwikkelde het aan het einde van de 18e eeuw. Hij gebruikte het goedje tegen allerlei kwalen. In 1805 werd de eerste absintbrouwerij opgericht.
In de moderne absint zit nog een kleine hoeveelheid thujon. Waarschijnlijk is het alcoholpercentage van 50 tot 75 procent van veel grotere invloed op de gesteldheid van de drinker.