Winstdag op Europese beurzen
De Europese beurzen zijn woensdag met winsten de handel uitgegaan, na de verliesbeurt een dag eerder. Beleggers reageerden onder meer op het besluit van de Europese Commissie om niet verder te gaan met de strafprocedure tegen Italië over de begrotingscijfers.
De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,3 procent hoger op 495,99 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 653,15 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen kregen er tot 1 procent bij. De hoofdindex in Milaan steeg 1,6 procent onder aanvoering van de Italiaanse banken.
Rome en Brussel zijn een pakket begrotingsmaatregelen overeengekomen waarmee Italië een zogenoemde buitensporige tekortprocedure voorkomt. Het land riskeerde daarmee boetes voor het niet voldoen aan de Europese begrotingsregels. Ook wachtte de markt op het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse koepel van centrale banken gaat waarschijnlijk na het sluiten van de Europese markten de rente verhogen.
Koploper in de AEX was bierbrouwer Heineken met een winst van 2,1 procent. Chipmachinemaker ASML was hekkensluiter met een verlies van 1,2 procent. In de MidKap stond Takeaway bij de winnaars met een plus van 1,9 procent. Het maaltijdbestelbedrijf wil zich ook gaan richten op bezorgingen aan bedrijfskantines.
PostNL verloor 0,3 procent. Het postbedrijf wil Herna Verhagen herbenoemen als topvrouw. Concurrent Deutsche Post zakte ruim 4 procent in Frankfurt na een verlaging van de winstverwachting door de Amerikaanse branchegenoot FedEx.
GlaxoSmithKline (GSK) dikte bijna 4 procent aan in Londen. De Britse farmaceut en zijn Amerikaanse concurrent Pfizer brengen hun divisies voor consumentengezondheid bijeen in een nieuw bedrijf. In Frankfurt kelderde Ceconomy 17,5 procent. Het Duitse moederbedrijf van MediaMarkt en Saturn maakt zich op voor een lastig jaar en schrapt het dividend.
De euro was 1,1426 dollar waard, tegen 1,1363 dollar een dag eerder. De olieprijzen veerden weer wat op na de recente sterke daling. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,1 procent meer op 47,67 dollar. De prijs van Brentolie steeg 2,7 procent tot 57,75 dollar per vat.