Tot dusver 7 miljoen uitgekeerd na kluisroof
De Rabobank heeft tot dusver 7,1 miljoen euro uitgekeerd aan de gedupeerden van de kluisjesroof in Oudenbosch. De bank heeft dat woensdag bekendgemaakt tijdens een zitting in de strafzaak tegen twee verdachte beveiligers. Volgens de bank gaat het vooral om gestolen geld dat tot dusver is vergoed.
Tijdens de spectaculaire diefstal uit de kelder van het bankfiliaal in de Brabantse plaats werden begin maart driehonderd kluisjes leeggeroofd. De claims van ruim 60 procent van de safelokethouders zijn tot dusver afgewikkeld, zegt de Rabobank. De verwachting is dat in maart volgend jaar 90 procent is uitgekeerd en ongeveer duidelijk is wat het totale schadebedrag is.
Het is voor het eerst dat de bank zo precies de schade van de beroving noemt. Claims die nog niet zijn afgewikkeld gaan vooral over sieraden. Ongeveer 5000 sieraden zijn na de kluisroof achtergebleven in de kelder. Daarvan zijn er tot dusver 2000 geretourneerd aan klanten.
De twee verdachte beveiligers werden in april gearresteerd en zitten nog steeds vast. Agron K. en Henri van W. zouden de deur van de bank hebben opengezet en het alarm hebben uitgeschakeld. De politie denkt dat ze zo de kans hebben gegeven aan twee oud-collega’s van hetzelfde beveiligingsbedrijf om de kluiskelder leeg te roven. De twee hoofdverdachten zijn nog niet opgespoord.
Tijdens een zogeheten pro-formazitting in de zaak besloot de rechtbank om wel een schouw te houden in het Rabobankfiliaal, maar geen exacte reconstructie. De verdediging had daarom gevraagd om te onderzoeken of het mogelijk is dat K. en Van W. in een tijdsbestek van 37 minuten alle kluisjes klaar hebben gelegd voor de daders, zoals het Openbaar Ministerie stelt.
De advocaten hamerden erop dat de buit nooit is gevonden en er in hun ogen „geen enkel hard bewijs” is voor de betrokkenheid van de twee beveiligers bij de roof.
De rechtbank besloot dat Van W. en K. wel vast moeten blijven. Het risico op vluchtgevaar zou juist groter zijn geworden nu blijkt dat de schade zeker 7,1 miljoen bedraagt. Daarop kunnen ze hoofdelijk worden aangeslagen als ze schuldig worden bevonden.
De volgende openbare zitting is op 28 februari. Een einddossier in het onderzoek wordt pas later verwacht.