Buitenland

Regering Italië eens over begroting

De Italiaanse regeringscoalitie is eensgezind over de begroting voor 2019, met daarin een tekort van 2,04 procent. Premier Giuseppe Conte en zijn vicepremiers Luigi Di Maio en Matteo Salvini zijn het laat op zondag eens geworden over wat ze de Europese Commissie voorleggen.

ANP
17 December 2018 10:30Gewijzigd op 16 November 2020 14:53
Salvini. beeld AFP
Salvini. beeld AFP

De commissie vindt dat de Italianen nog steeds te veel geleend geld uitgeven en wees eerder het voorgestelde tekort van 2,4 procent af. De omvang van de schulden van Italië is al gelijk aan ruim 130 procent van het bruto binnenlands product. Volgens een commissiewoordvoerder zijn Rome en Brussel nog steeds in gesprek. Het zou naar verluidt nog deze week in orde moeten komen.

Conte is als neutrale figuur in juni regeringsleider geworden van een coalitie van de eurosceptische protestbeweging M5S (Vijfsterrenbeweging) van Di Maio en de rechts-populistische Lega van Salvini. Beide vicepremiers menen dat de overheid geld moet laten rollen om de vastgelopen economie vlot te trekken en om de ergste armoede te bestrijden. Ze mikten eerder op een tekort van 2,4 procent en herhaalden hun verkiezingsbeloften zoals het invoeren van een basisinkomen. Ze voorzien jaren van ‘relatief bescheiden’ tekorten om de economie los te trekken.

Italiaanse media zien maandag in de verlaging van het tekort naar 2,04 procent een overwinning van Conte en de conservatieve partijloze minister van Financiën Giovanni Tria. Diens staatssecretaris Massimo Garavaglia (Lega) heeft maandag gezegd dat hij optimistisch is dat de commissie er vrede mee zal hebben. Luigi Di Maio liet zich op Twitter bezorgder uit: „De komende uren en dagen zullen tonen of ze in Brussel willen samenwerken of dat daar de vooroordelen tegen een voor hun verrassende regering overheersen”, aldus de vicepremier.

Volgens Italiaanse bewindslieden kon het tekort worden verlaagd dankzij een meevaller van 3 miljard euro. Waar de regering die miljarden gevonden heeft, is nog onduidelijk. Duidelijk is wel dat er extra belastingen op dure grote auto’s komen en dat wordt gesneden in bepaalde pensioenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer