Economie

Vervalsers stappen over naar de euro

Internationale valsemunters maken de overstap van het namaken van dollars naar euro’s. Dat heeft Europol donderdag gezegd. In de eerste helft van dit jaar ontmantelde de politie in verschillende Europese landen tien grote drukkerijen en twee munterijen waar nepeuro’s werden gemaakt.

ANP
23 July 2004 08:17Gewijzigd op 14 November 2020 01:27

„We hebben vastgesteld dat in de oude en de nieuwe lidstaten van de Europese Unie minder dollars worden vervalst en steeds meer euro’s”, zegt W. Preuss, hoofd afdeling vals geld bij Europol. „Het is een teken dat de euro snel de tweede munt van de wereld is geworden na de dollar.”

Volgens Europol is de kwaliteit van de valse euro’s in sommige gevallen zichtbaar verbeterd. Dit geldt „vooral voor biljetten van 100 euro en 200 euro, die waarschijnlijk uit Oost Europa komen”, aldus de Europese politieorganisatie. Behalve in Oost-Europese landen, zoals Bulgarije, bevinden de meeste illegale drukkerijen zich in de lidstaten van de Europese Unie.

De uitlatingen van Europol zijn opmerkelijk. De dienst zegt namelijk dat dollarbiljetten gemakkelijker te vervalsen zijn dan euro’s. Overigens haalden de verschillende nationale centrale banken in de eerste zes maanden van dit jaar minder vervalste eurobiljetten uit de roulatie dan in de tweede helft van vorig jaar. Het aantal nepbiljetten daalde van 312.000 naar 307.000. Volgens de Europese Centrale Bank zijn er in totaal ongeveer 9 miljard echte eurobiljetten in omloop.

De autoriteiten in de verschillende Europese landen onderschepten in de eerste helft van dit jaar 287.000 valse eurobiljetten, nog voordat het nepgeld in het betalingsverkeer terechtkwam. Zo werden bij een criminele drukkerij in Italië 242.000 nepbiljetten van 50 euro aangetroffen. Bij de ontmanteling van twee illegale munterijen werden 58 mensen gearresteerd en meer dan 80.000 valse stukken van 2 euro in beslag genomen.

Het biljet van 50 euro blijft het meest populair bij valsmunters. Van de bankbiljetten die uit roulatie werden gehaald, had 44 procent deze waarde. De centrale banken kwamen ook veel biljetten van 20 en 100 euro tegen.

Volgens de Europese Centrale Bank zijn burgers in staat om het overgrote deel van de valse biljetten er zelf uit te pikken. Nederlanders zijn echter niet gewend om te letten op nepgeld, zegt Preuss. „Dat komt omdat de oude gulden veel minder werd nagemaakt.”

Omdat de euro in veel meer landen wordt geaccepteerd, ook buiten de Europese Unie, is de munteenheid populairder bij valsemunters dan de oude, nationale munten van de EU-landen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer