Den Haag krijgt huurders nog niet weg uit Zwarte Madonna
De gemeente Den Haag krijgt de bewoners van 25 woningen in de woonflat Zwarte Madonna voorlopig niet weg. De gemeente wil de flat slopen in het kader van een groot bouwproject en was naar de rechter gestapt om de laatste onwillige huurders uit het gebouw te krijgen. De rechter verklaarde donderdag de gemeente in 23 van de 25 zaken niet–ontvankelijk.
De Zwarte Madonna staat de gemeente in de weg bij de herinrichting van het Wijnhavenkwartier. Dat ligt tussen het Centraal Station en het winkelgebied van de binnenstad. De flat met daarin 336 woningen, moet plaatsmaken voor onder meer nieuwe gebouwen voor de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Justitie. Verder komen in het Wijnhavenkwartier kantoren, woningen, een hotel, restaurants en andere voorzieningen. Het gebied moet in 2014 af zijn.
Volgens het vonnis is de gemeente nog niet lang genoeg eigenaar van het pand om huurcontracten te kunnen opzeggen. Den Haag voerde aan dat ze wel degelijk de huurders op tijd en juist op de hoogte heeft gebracht van de naderende sloop, maar de rechter was het daarmee niet eens.
Ook het argument van de gemeente dat haar financiële belang ernstig wordt geschaad als ze niet op tijd met de sloop van de woonflat kan beginnen, wuifde de rechter weg. „Aangenomen mag worden dat de gemeente bij het aangaan van verbintenissen rekening heeft gehouden met de bescherming die de huurders nu eenmaal genieten." Als Den Haag in zijn plannen geen ruimte voor dit soort zaken heeft opengehouden, is dat voor eigen risico en rekening, aldus de rechter.
Het is volgens een woordvoerder van de gemeente nog niet duidelijk wat precies de gevolgen van de uitspraak van de kantonrechter zijn. „Het is een teleurstelling, maar we beraden ons op de volgende stap", zei hij.
Den Haag had begin april willen beginnen met de sloop van het gebouw van de hand van architect Carel Weeber, dat in 1985 werd opgeleverd. Het overgrote deel van de bewoners van de sociale huurwoningen koos inmiddels eieren voor zijn geld en vertrok. Maar dat was voor de rechter niet voldoende argument om de gemeente toe te staan ook de anderen het pand uit te werken.