Consumentenbond maakt fout onveilig slijm
Het populaire kinderspeelgoed Glow in the dark putty heeft ten onrechte het stempel gekregen niet altijd veilig te zijn. De consumentenbond blijkt een fout te hebben gemaakt in het testrapport van verschillende soorten van het speelgoedslijm en twee producten te hebben verwisseld. Niet het zogeheten Glow in dark putty bevat te veel van de schadelijke stof boor, maar het zogenoemde Fluffy slijm. Dat slijm is blauw en zit in een klein potje.
De bond meldde vorige week vrijdag dat ze tien slijmproducten had getest en dat er drie veel meer van de schadelijke stof boor bevatten dan wettelijk is toegestaan. Boor kan irritaties veroorzaken bij inademing of inslikken en bij contact met huid en ogen. Ook kan het diarree, braken en krampen veroorzaken. Op de lange termijn is boor mogelijk schadelijk voor de vruchtbaarheid en kan het schade toebrengen aan het ongeboren kind.
De andere twee ‘slijmen’ met te veel boor zijn: Putty XXL en Whoopee Putty.
Een woordvoerster van de Consumentenbond zegt het heel vervelend te vinden voor alle partijen. „We balen er enorm van. We proberen testen zo zorgvuldig mogelijk te doen maar heel soms gaat er iets mis.”
Leverancier Jonotoys in Stadskanaal trok aan de bel over de ‘vergissing’. „Heel vervelend”, stelt een woordvoerder, „want je probeert alles goed te doen en geen problemen te krijgen met de NVWA. Gelukkig was alles snel duidelijk en weer opgelost.”
Na het spelen met slijm met te veel boor zouden kinderen in elk geval hun handen goed moeten wassen om te voorkomen dat het spul in de mond of open wondjes komt. Ook zelf slijm maken met wasmiddel of scheerschuim raadt de Consumentenbond af, net als eerder gezondheidsinstituut RIVM.
Al in juli waarschuwde de Consumentenbond dat uit testen in buurlanden bleek dat in slijm, ook bekend als Slime, „een schrikbarend hoog gehalte boor (borium) zit” waardoor het niet aan speelgoednormen voldoet. Daarna volgde het onderzoek in Nederland. De conclusies heeft de bond gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), importeurs en winkels. Consumenten krijgen voorlopig het advies om de producten met te veel boor niet meer te gebruiken.
Slime bestaat overigens al zeker veertig jaar. Het werd in 1976 in de handel gebracht door de Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel, bekend van de barbiepop.