Vissterfte door buien erger dan normaal
Vissen hebben dit jaar meer te verduren van zomerse hoosbuien dan in andere jaren. Dat meldden de Stichting Reinwater en de Nederlandse Vereniging van Sportvissersfederaties (NVVS) woensdag.
Door de hoosbuien die het land hebben geteisterd, lopen de riolen over. In afgesloten binnenwateren kunnen de vissen dan geen zuurstof meer uit het water halen.
Normaal gesproken ontstaan er problemen als het riool na een lange periode van droogte ineens een flinke bui te verwerken krijgt. Het bezinksel in het rioolstelsel wordt dan in één keer naar buiten gespoeld.
Deze zomer is er juist een teveel aan water, meldden de organisaties. De afgelopen weken volgden verscheidene hoosbuien elkaar op, waardoor het rioolstelsel plaatselijk enkele keren overliep.
De gevolgen zijn goed zichtbaar. In Rotterdam haalden medewerkers van de dierenambulance deze week nog vijf vuilniszakken dode vissen uit het binnenwater aan de Spinozaweg.
„Als er meer pieken zitten in de regenval, zijn er ook meer problemen met de overstort van riolen”, stelt Tinco Lyckema van de Stichting Reinwater. Sinds 1930 viel er in juli niet zo veel regen als nu. Daarnaast valt de regen deze maand in horten en stoten. „Als de regen geleidelijk valt, kan het rioolsysteem dat best aan”, zegt Lyckema. „Deze extremen zijn lastig te verwerken.”
Ook volgens Marco Kraal, bioloog bij de NVVS, zijn er dit jaar meer problemen door de verscheidene hoosbuien. Toch zijn volgens hem de problemen opmerkelijk beperkt gebleven. „Als het ook nog warm was geweest, waren de problemen veel groter geweest”, zegt Kraal. „Dan is er sowieso al een tekort aan zuurstof en is een overstort van de riolering te veel voor de vissen.”
Augustus zou nog voor problemen kunnen zorgen als de maand heel erg droog of weer extreem nat is. „Ik verwacht de ergste problemen als het water 20 graden of warmer is”, zegt Kraal.