Ministerie VROM blijft Nieuwe Kaart steunen
Het ministerie van VROM gaat ervoor zorgen dat de Nieuwe Kaart van Nederland, waarop alle toekomstige ruimtelijke plannen tot 2030 zijn ingetekend, kan worden voortgezet.
Dat bleek donderdagmiddag in Utrecht bij de presentatie van de tweede (digitale) editie van de Nieuwe Kaart. Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu zal met de particuliere stichting die de Nieuwe Kaart maakt overleggen hoe het ministerie het initiatief kan ondersteunen. De stichting wordt geen onderdeel van het ministerie, omdat het beter is dat de kaart een kaart „van iedereen, voor iedereen” blijft en geen politieke lading krijgt.
Het ministerie roept alle partijen die zich met de ruimtelijke ordening bezighouden op zoveel mogelijk plannen -als het even kan digitaal- beschikbaar te stellen voor verwerking in de Nieuwe Kaart. Alleen zo kan een goed en eerlijk beeld ontstaan van Nederland tot 2030.
Tweede-Kamerlid A. Duivesteijn (PvdA) wees er gisteren op dat de ruimtelijke ordening niet langer vanuit ”de stad” kan worden benaderd. Steden als Den Haag en Rotterdam en ook Arnhem en Nijmegen zijn -binnen enkele jaren- zo aan elkaar vastgegroeid dat ze een conglomeraat vormen en geen aparte steden meer zijn. Planners en stedenbouwkundigen kunnen volgens Duivesteijn niet langer op gemeentelijk niveau werken.
De landschapsdeskundige D. Sijmons van H+N+S landschapsarchitecten vroeg meer aandacht voor water in alle ruimtelijke plannen. Klimaatveranderingen dwingen ertoe meer ruimte voor water(afvoer) te reserveren. Zo wees Sijmons erop dat het over enkele decennia nodig kan zijn naast de Waal, Nederrijn en IJssel een vierde grote afwateringsweg te creëren. Het riviertje de Grift, door de Gelderse Vallei, zou bijvoorbeeld veel breder kunnen worden gemaakt. Natuurlijke inpassing is daarbij volgens hem beter dan de inzet van allerlei technische bouwsels, zoals de aanleg van kanalen in het landschap.