Buitenland

Meetapparaat landt op Mars

Met een doffe plof komt maandag een einde aan een lange oversteek. Na 484 miljoen kilometer vliegen, landt een Amerikaans laboratorium op Mars. De InSight moet, als eerste verkenner ooit, meters diep in de grond van de planeet gaan boren. Zo kunnen wetenschappers leren wat er onder het oppervlak zit.

ANP
24 November 2018 10:09Gewijzigd op 16 November 2020 14:42

De InSight was op 5 mei gelanceerd vanuit Californië. Op maandag komt het apparaat met een snelheid van bijna 20.000 kilometer per uur de dampkring van Mars binnen. Daarna heeft hij minder dan zeven minuten de tijd om af te remmen. De vluchtleiding op aarde kijkt machteloos toe, ingrijpen is onmogelijk. Als er in de voorbereiding iets fout is gegaan, is de missie mislukt voor hij kan beginnen. Als alles goed gaat, ploft de InSight met een slakkengangetje van 8 kilometer per uur op het oppervlak. Het verlossende levensteken van InSight komt acht minuten na de landing aan op aarde.

De plek waar de InSight gaat landen, heet Elysium Planitia. Dat is een kale vlakte, net boven de evenaar van Mars. Niets valt op in het landschap, en precies daarom is de keuze op die landingsplek gevallen. Het gaat InSight namelijk niet om het oppervlak, maar om het innerlijk van Mars. Landen en boren gaat gemakkelijker op een vlakte die waterpas staat. Doordat er geen schaduwen zijn, kunnen de zonnepanelen van de lander genoeg energie opwekken.

Een ander instrument van de InSight moet kijken of Mars aardbevingen heeft. Vermoedelijk wel, maar die zijn waarschijnlijk anders dan die op aarde. De aarde bestaat uit platen die langs, tegen, over en onder elkaar schuiven en schokken. Mars heeft die niet. De wetenschappers achter de missie denken dat ze in de komende jaren tientallen tot honderden Marsbevingen meten. De zwaarsten kunnen een kracht van 6,0 hebben. Die trillingen kunnen iets vertellen over het binnenste van Mars, alsof het een zwangerschapsecho is.

De missie duurt ruim twee jaar. Bijna twintig apparaten hebben eerder geprobeerd op Mars te landen. Zeven landingen lukten. Vier daarvan waren karretjes, die rondreden. In 2020 willen Europa en Rusland samen een Marskarretje lanceren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer