Termieten bouwen stad van vijf keer Nederland
In het noorden van Brazilië is een enorme stad ontdekt. Niet van mensen, maar van termieten. Het is een netwerk van 200 miljoen termietenheuvels, die allemaal aan elkaar vastzitten. Het netwerk van gangen en kamers is ongeveer 228.000 vierkante kilometer groot. Dat is even groot als Groot-Brittannië en ruim vijf keer zo groot als Nederland.
Elke heuvel is ruim 2 meter hoog en ongeveer 9 meter lang. Ze staan ongeveer 20 meter van elkaar af. De hoeveelheid grond die de termieten hebben versjouwd om de heuvels te bouwen, staat gelijk aan 4000 piramides van Gizeh, aldus de onderzoekers.
De ontdekking staat in het wetenschapsblad Current Biology. De onderzoekers hebben elf heuvels nauwkeurig bestudeerd. Een daarvan bleek al 3800 jaar oud te zijn. Het is mogelijk dat andere heuvels in de stad nog ouder zijn. De jongste heuvel was 690 jaar oud.
De heuvels staan in een gebied dat de caatinga wordt genoemd. Dat is een dor gebied ten zuidoosten van het Amazoneregenwoud. Voor mensen is het niet aantrekkelijk. Maar één maand in het jaar valt er regen. De struiken en bomen gaan in een paar weken tijd van bruin naar groen en weer terug. Alle afgevallen bladeren worden meegenomen door de termieten. Waarschijnlijk bewaren ze die in de heuvels, zodat ze de rest van het jaar te eten hebben.