„Joden in Kampen waardig herbegraven”
Het ruimen van Joodse graven in het Overijsselse Kampen is op een waardige wijze gebeurd. Dat blijkt uit onderzoek nadat het vermoeden was gerezen dat stoffelijke resten eind jaren vijftig van de vorige eeuw in zakken gedumpt waren in kolken rond de stad.
Het college van B en W had naar aanleiding van publicaties in een plaatselijke krant de gemeentearchivaris en de gemeentearcheoloog opdracht gegeven onderzoek te doen naar de ruiming van de Joodse begraafplaats aan de 1e Ebbingestraat.
De Joodse begraafplaats werd in 1948 geruimd nadat die sinds 1843 niet meer werd gebruikt. De resten werden op het Joodse kerkhof in het naast Kampen gelegen IJsselmuiden herbegraven. Daarna werd er op het terrein een speeltuin aangelegd. Eén getuige beweert dat er onder de glijbaan een kuil ontstond waarin botten en schedels zijn gevonden.
Volgens de stadsarcheoloog is het mogelijk dat er botten zijn achtergebleven. De Joodse gemeenschap onder leiding van rabbijn J. Jacobs accepteert het dat er mogelijk resten zijn achtergebleven, maar laat die rusten waar ze nu liggen, aldus de gemeente.
Het verhaal dat er in de jaren vijftig menselijke resten in zakken in kolken zijn gegooid, wordt door bijna alle gehoorde getuigen verworpen.
Nederland telt ongeveer vijftig Joodse begraafplaatsen. Deze zijn meestal eigendom van Joodse organisaties, die de graven onderhouden. Het komt zelden voor dat Joodse begraafplaatsen worden geruimd.