Pasta en peulvruchten, een fijn duo
Lasagnebladen gemaakt van gele linzen, penne van rode. Of fusilli –gedraaide pasta– op basis van erwtenmeel. Wie voor een maaltijd met pasta kiest, kan tegenwoordig heel makkelijk tegelijk peulvruchten eten: ze zitten er al in. Daar is natuurlijk helemaal niets op tegen, want erwten, linzen, kikkererwten en bonen zijn gezond.
Je zou door die invasie aan nieuwe mogelijkheden bijna vergeten dat je peulvruchten ook –heel simpel– gewoon sámen met gewone pasta kunt serveren. Zeker kikkererwten en pasta zijn een fijn duo. Die altijd nog wat stevige kikkererwten geven zo’n pasta een bite. Je zou bij die combinatie misschien een zwaar en stevig gerecht verwachten – en pasta met kikkererwten voedt ook heus wel goed. Maar de chique smaak van witte wijn, room, knoflook en parmezaan geeft het gerecht ook iets verfijnds. Venkel doet het heel goed in zo’n romige saus. Als je die zachtjes fruit, samen met de ui, wordt hij lekker zacht, terwijl de wat lichtfrisse ondertoon te proeven blijft.
Door dit gerecht gaat gigli, een relatief onbekende pastasoort. Deze pasta heeft een frivole, krullerige lelievorm. Penne, rigatoni (grote rechte ‘pijpjes’) of macaroni grande is ook prima.
Ik kookte er los nog wat van die hippe linzenpasta bij, met de linzen er al in dus. Zodat de kinderen ook wat konden eten, want de wijn maakt de roomsaus voor hen minder geschikt. Hoewel ze zelf meer moeite hadden met de spinazieslierten.
Romige pasta venkel & kikkererwt
Ingrediënten (voor 4 personen): 2 middelgrote uien; 2 venkelknollen; 3 tenen knoflook; blik kikkererwten (à 400 g); 400 g verse spinazie, gewassen (weglaten kan ook); 200 ml kippenbouillon; 200 ml witte wijn; 200 ml room; 75 gram parmezaanse kaas; 400 g pasta (bv. gigli); olijfolie; paar takjes tijm; peper; zout; naar wens: rauwe ham.
Bereiding
Pel en snipper de uien. Was de venkelknollen, snijd de harde onderkant weg, verwijder eventuele beschadigde plakken aan de buitenkant en snijd de stengels weg. De harde kern kun je voor dit gerecht gewoon gebruiken. Snijd de venkelknol in dunne reepjes en snijd die weer in stukjes. Pel de knoflookteentjes.
Verhit wat olie in een (hapjes)pan. Fruit de uien op laag vuur. Voeg na ongeveer 2 minuten de venkelstukjes toe en laat rustig fruiten tot ui en venkel zacht zijn. Pers dan de knoflookteentjes erboven en bak nog ongeveer 2 minuten mee.
Doe intussen de kikkererwten in een vergiet, spoel ze af en laat ze uitlekken. Voeg ze toe aan het ui-venkelmengsel. Doe de bouillon, de wijn en de room ook in de pan. Rits de tijmblaadjes boven de pan van de steeltjes. Draai het vuur hoger en laat de saus zo’n 12 tot 15 minuten rustig pruttelen, zodat hij iets indikt (hij blijft behoorlijk dun).
Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op het pak gaar in een pan met ruim kokend water. Rasp ook de parmezaanse kaas. Houd ongeveer een kwart apart, en roer de rest door de saus.
Giet de pasta af. Schep door de saus. Zorg dat de spinazie goed is uitgelekt. Meng de bladeren hand voor hand door de pasta en laat slinken. Breng indien nodig verder op smaak met zout en peper. Serveer met de extra parmezaanse kaas en indien gewenst met een paar plukjes rauwe ham.