Eilandje in shock over zeldzame moord
Verbijsterd zijn ze, de bewoners van het piepkleine eiland Norfolk Island, halverwege tussen Australië en Nieuw–Zeeland. De zoon van een vooraanstaande plaatselijke politicus is aangeklaagd voor de moord op zijn vader. Het is de tweede moord sinds 1855, toen het eiland ophield een strafkolonie te zijn en autonoom werd.
De eilanders waren nog niet eens bijgekomen van de laatste moord, in 2002. Toen werd een 29–jarige vrouw op wrede wijze omgebracht. En nu, nauwelijks twee jaar later, gaat het weer mis. Maandag werd de 60–jarige Ivens Buffett, de eiland–minister van Land en Milieu, op zijn kantoor gevonden, doodgeschoten. Zijn 25–jarige zoon Leith is dinsdag voor de rechter verschenen en moet op last van de rechter psychiatrisch worden onderzocht.
De premier van het eilandje (1800 bewoners) sprak via de Australische radio zalvende woorden. De twee „verschrikkelijke tragedies" hebben de gemeenschap geschokt. „Maar we zijn een veerkrachtig volkje en we zullen ons hier doorheen slaan." De moord uit 2002 is onopgelost gebleven.
Op Norfolk wonen veel afstammelingen van de muiters op het 18e eeuwse schip de Bounty. In vroeger tijden werden er verbannen Britse gevangenen ondergebracht, omdat ontsnappen vrijwel onmogelijk was. Het stond in die tijd bekend als Wanhoopseiland, Duivelseiland en Oceaan–Hel.
Vandaag de dag heerst er nog steeds de sfeer van een ver verleden, er zijn geen fastfoodrestaurants of gokhallen. Twee jaar geleden riep het eiland zichzelf uit tot gsm–vrij gebied. De 1100 stemgerechtigden spraken zich met grote meerderheid uit voor een verbod op mobiel bellen.