Europarlement kiest Borrell als voorzitter
De Spanjaard Josep Borrell is dinsdag al bij de eerste stemronde gekozen tot nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. Hij kreeg 388 van de 647 uitgebrachte stemmen. Zijn voornaamste tegenkandidaat Bronislaw Geremek, een Poolse oud–minister, verwierf 208 stemmen.
De 57–jarige Borrell is nieuw in het parlement, waarvan hij 2,5 jaar het gezicht zal zijn. Voor de stemming had de socialistische partij van Borrell een akkoord gesloten met de christen–democraten. Samen vormen ze een meerderheid in het parlement. In ruil voor steun aan Borrell, stemmen de socialisten over 2,5 jaar op een kandidaat van de christen–democraten.
De Spanjaard stuitte de laatste weken op kritiek. Parlementariërs van andere partijen vonden hem maar duf. Zijn partijgenoten in Spanje herinneren zich nog hoe hij zijn partij naar een enorme verkiezingsnederlaag leidde.
Borrell is een bakkerszoon uit de Catalaanse Pyreneeën. Hij werkte in de jaren zeventig als ingenieur voor een Spaans oliebedrijf. Al snel belandde hij via vakbondswerk in de politiek. Hij was twaalf jaar minister en staatssecretaris, eerst voor Financiën en later voor Verkeer. De laatste jaren schreef hij mee aan de ontwerpgrondwet voor de Europese Unie.
Nadat Borrell op de voorzittersstoel had plaatsgenomen zei hij veel te willen ondernemen. Borrell vindt wel dat het parlement beter kan functioneren, maar heeft daarvoor nog geen plannen. In elk geval wil hij zowel in Straatsburg als Brussel blijven vergaderen. Dat vindt hij mooi voor de symboliek van een verenigd Europa.
Borrell wil de burgers beter bij ’Europa’ betrekken, door vooral een andere taal te spreken: hij wil termen als ’Lissabonproces’ en ’Financiële Perspectieven’ vermijden omdat burgers dat niets zegt. Belangrijkste onderwerp voor de komende jaren noemde hij de Europese grondwet.
De verkiezingen van de socialist leidde tot ’pissige’ reacties bij VVD–leider Jules Maaten en Katalijne Buitenweg (GroenLinks). „De kiezers hebben duidelijk gemaakt dat ze geen achterkamertjes meer willen. En het eerste wat socialisten en christen–democraten doen is daar zo’n akkoord sluiten over de benoeming van Borrell", aldus Jules Maaten. „De sfeer tussen de fracties is behoorlijk geïrriteerd."
Buitenweg was blij dat er nog zoveel stemmen waren op de tegenkandidaat Geremek: „Een paar mensen van andere fracties hebben kennelijk toch ook op hem gestemd."
PvdA–leider Max van den Berg zei juist tevreden te zijn. „Eindelijk is de gebruikelijke deal tussen de christen–democraten en liberalen doorbroken", zei Van den Berg glunderend. Hij zei de kritiek niet te begrijpen. Borrell is volgens hem iemand met een enorme ervaring.
De pasgekozen voorzitter zelf verwerpt de kritiek over een achterkamertjesakkoord eveneens. „Ik denk niet dat het een obscuur akkoord is. De verkiezing is altijd zo gegaan. En we hebben steeds openlijk gezegd wat we gingen doen."