Arafat stelt nieuwe veiligheidschef aan
De Palestijnse leider Arafat moet eindelijk eens serieus werk maken van hervormingen. VN-topman Kofi Annan dringt daar sterk op aan. „Arafat moet tegemoetkomen aan de wensen van zijn regering en de veiligheidsdiensten onder controle stellen”, aldus Annan dinsdag over de Palestijnse leider, die internationaal sterk onder druk wordt gezet.
Arafat heeft maandag na ernstige ongeregeldheden in de Gazastrook de benoeming van zijn impopulaire neef Moussa Arafat tot veiligheidschef ongedaan gemaakt. Hij hoopt daarmee de ontstane crisis over vriendjespolitiek en corruptie in de top van de Palestijnse Autoriteit te beëindigen.
Aarfat heeft als opvolger van zijn neef Moussa brigadegeneraal Abdel Razek al-Majaideh benoemd. Die bezette deze post al tot zaterdag, toen de president hem verving. De neef van de Palestijnse leider heeft zijn oude functie van hoofd van de militaire inlichtingendienst in de Gazastrook teruggekregen.
Intussen staat Arafat nog steeds onder politieke druk. Premier Ahmed Qurei houdt vast aan zijn ontslag. Hij zei na crisisberaad van zijn kabinet te wachten op antwoord van Arafat. Volgens Palestijnse bronnen weigerde die afgelopen weekeinde het vertrek van Qurei te accepteren. Ook het kabinet is tegen zijn opstappen. Qurei wil weg wegens de „chaotische en wetteloze” toestand in Gaza.
Een kabinetsdelegatie zou afreizen naar de Gazastrook om te proberen de spanningen daar te verminderen. Ook gaat ze met Arafat „over de situatie overleggen”, aldus de premier. De ongekende chaos in de Gazastrook begon eind vorige week vrijdag met de ontvoering van plaatselijke politiechef Ghazi al-Jabali en vier buitenlandse hulpverleners.
Arafat besloot daarop na zware druk het veiligheidsapparaat te reorganiseren en het aantal organisaties terug te brengen tot drie. De benoeming van zijn neef zette de toestand echter verder op scherp. De al-Aqsa Martelaren Brigades vielen het kantoor van de inlichtingendienst in Rafah aan. Bij incidenten vielen achttien gewonden.
De leden van de al-Aqsa Martelaren Brigades zijn afkomstig uit Fatah, de beweging van Yasser Arafat, of zijn er nog steeds lid van. De brigades bestaan uit een jongere generatie en keren zich tegen de corruptie en vriendjespolitiek van de oude garde. Met het oog op de Israëlische terugtrekking uit Gaza eisen de jongeren nu alvast een deel van de macht op.
Premier Qurei riep Arafat maandag op de „juiste mensen op de juiste posities te benoemen.” Net als zijn voorganger strijdt Qurei al langer met Arafat over de zeggenschap over de veiligheidsdiensten. Arafat weigert tot nu toe de macht hierover op te geven. Volgens de premier staat het leiderschap van Arafat echter niet ter discussie.
„Wat er gebeurt in Gaza is gevaarlijk”, aldus Qurei. „Niemand wint deze strijd”, voegde hij eraan toe. Hij is een oude bondgenoot van Arafat en veel jonge Palestijnen zien hem ook als zodanig. Hij is sinds november vorig jaar premier. Van de beloofde hervormingen en de aanpak van corruptie is nog weinig terechtgekomen.
Aanhangers van al-Majaideh vierden zijn herbenoeming in Gaza-stad met schoten in de lucht. Velen zien Moussa Arafat als het toonbeeld van de corrupte oude garde die sinds 1993 in de Palestijnse gebieden aan de macht is. Onderminister Sufian Abu Zaida noemde hem een van de corruptste personen binnen de Palestijnse Autoriteit.