Kerk & religie

RMU stuurt brief aan diaconieën

De Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) heeft maandag een brief verstuurd naar de diaconieën van verschillende kerkgenootschappen in de gereformeerde gezindte waarin zij hen attent maakt op de mogelijkheid om gemeenteleden naar haar door te verwijzen.

Kerkredactie
20 July 2004 11:13Gewijzigd op 14 November 2020 01:26

De vakorganisatie wordt in toenemende mate benaderd door diaconieën met hulpvragen van mensen die als gevolg van de economische ontwikkelingen in de knel komen, zo schrijft zij in haar brief - waarvan er een kleine 1000 zijn verstuurd. „In de meeste gevallen gaat het daarbij om werkloosheid, maar ook om nieuwe wetgeving op het terrein van de sociale zekerheid.”

De RMU wijst de diaconieën op de mogelijkheid van haar diensten gebruik te maken „als het gaat om zaken die te maken hebben met arbeid en beroep en sociale wetgeving. De RMU, een vakorganisatie die opkomt voor werknemers, werkgevers en zelfstandigen heeft expertise in huis om mensen gedegen informatie te verstrekken en om deskundig advies en (juridische) hulp te bieden”, aldus de brief.

Weten de diaconieën dat dan niet? „Gelukkig wel”, zegt RMU-directeur P. Schalk. „Maar niet iedere diaconie komt op het idee om in bepaalde gevallen de RMU in te schakelen of naar ons door te verwijzen.”

De laatste jaren, „misschien zelfs vooral het laatste jaar”, ontstaat er een heel nieuwe groep mensen die bij de diaconieën aankloppen, constateert Schalk. „Op dit moment worden maandelijks zo’n 14.000 mensen werkloos. Dat zijn er 700 per dag. En daarvan behoren er ook tot onze gezindte.”

Hiermee krijgen diakenen te maken met vragen waarvoor ze vaak de expertise niet in huis hebben. Vragen over de WW, de WAO, schuldsanering, loonbeslag. Schalk: „Er zijn heel veel mensen die een hoge schuldenlast hebben, bijvoorbeeld door de hoge huizenprijzen. Hoe ga je dan om met schuldsanering? En: Mag je, als je in de WAO zit, nog wat bijverdienen? Mag je echtgenote wat bijverdienen? Hoe als iemand niet is verzekerd tegen ziektekosten? Dat zijn lastige vragen. Daar komt nog eens bij dat er op het gebied van de sociale zekerheid momenteel veel verandert. En dan is het goed om bij specialisten te rade te gaan.”

Er is nog een aspect, zegt de directeur. „Met name rond de mkz-crisis en de vogelpest merkten we dat er problemen kunnen ontstaan als mensen bij de diaconie terechtkomen. Zeker, gelúkkig kloppen ze bij de diaconie aan. Maar in zulke omstandigheden komt het voor dat er ook juridische hulp geboden moet worden. Het gevaar dreigt dan dat een diaconie partij wordt in de zaak. En als de zaak dan niet loopt zoals het gemeentelid had verwacht, kan het gebeuren dat de kerk het straks nog heeft gedaan. Ook hier kunnen de juridische adviseurs van de RMU van dienst zijn.”

Schalk onderstreept dat de RMU zelf „geen diaconie” is. „In de brief schrijven we dat ook: dat mensen die op het moment van een acute hulpvraag geen lid zijn dit wel dienen te worden. Diaconieën zullen daarin ook duidelijk moeten zijn. Dat klinkt heel naar, maar dat kan eenvoudig niet anders. RMU-leden worden overigens wel gratis geholpen.”

Er is momenteel „heel wat aan de hand”, stelt hij vast. „Mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt, die niet meer aan de slag kunnen komen; mensen die met een minimuminkomen aan de rand van de armoede leven. Daar speelt de diaconie op in. En laten we blij zijn dat dat kán. Miljoenen mensen in het geseculariseerde Nederland hebben die mogelijkheid niet. Diakenen staan midden in de maatschappij en zullen alert zijn op wat er speelt: dat het door de economische recessie voor iedereen moeilijker wordt; dat de veranderingen in de sociale wetgeving ook gevolgen hebben voor de werkloze in de gemeente. Tegelijk hebben we met onze brief willen benadrukken dat de RMU hierin wellicht ook iets kan betekenen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer