„Indonesië moet meer uitgeven aan maatschappij”
De Verenigde Naties willen dat Indonesië de uitgaven aan zaken zoals onderwijs en gezondheidszorg verdubbelen. De aanbeveling staat in een dinsdagmorgen verschenen VN-rapport over Indonesië.
Het land is weliswaar democratischer geworden, maar ligt nog achter met economische groei en zorg voor de armen, staat in het rapport. De regering moet zich wel verzekerd weten van het vertrouwen van haar volk en daarom is meer geld nodig.
Volgens de VN is de overheid er nog niet in geslaagd de meest basale sociale voorzieningen te verbeteren, zoals onderwijs, gezondheidszorg, voedselverstrekking en veiligheid. In 2002 was de gemiddelde levensverwachting 66,2 jaar, tegen 66,6 jaar in 2001. Ook het aantal volwassenen dat kan lezen en schrijven is in die tijd iets afgenomen.
Een verdubbeling van de uitgaven moet het Indonesische volk het vertrouwen geven dat het democratiseringsproces uiteindelijk in hun voordeel werkt. „Als dat niet lukt, bestaat de kans dat mensen teleurgesteld raken en gaan terugverlangen naar een autocratisch bewind”, aldus Bo Asplund, een topman van het VN-ontwikkelingsprogramma. Tijdens het autocratische regime van president Suharto, van 1966 tot 1998, bloeide de economie maar dat ging ten koste van mensenrechten en democratische vrijheden.