Economie

Aanpak suikerteelt verdeelt EU-lidstaten

De meeste Europese landen zien in dat de steun aan de suikerboeren hervormd moet worden, maar ze verschillen van mening over hoe dat moet gebeuren.

ANP
20 July 2004 10:25Gewijzigd op 14 November 2020 01:26

Dat concludeerde minister Veerman van Landbouw, die maandag voorzitter was van een EU-vergadering met zijn collega’s. Veel landen vinden de voorstellen van de Europese Commissie, het dagelijks EU-bestuur, te ver gaan.

De commissie wil de gegarandeerde suikerprijs met eenderde drukken en wil haast maken met de hervormingen. Veel landen willen een zachtere aanpak of willen eerst de uitspraak van het panel (een soort rechtbank) van de Wereldhandelsorganisatie over de kwestie afwachten, zo bleek maandag volgens diplomaten. Enkele landen, waaronder Duitsland en Groot-Brittannië, steunden de hervormingen echter volop. Zweden vindt ze niet eens ver genoeg gaan.

Ook het idee om boeren onderling suikerquota te laten verhandelen, zoals melkveehouders al doen met melkquota, stuitte op fikse weerstand. Nederland ziet dat juist wel zitten.

De hervormingen van het suikerbeleid kunnen de gemiddelde Nederlandse suikerteler 15.000 euro per jaar gaan kosten, heeft de sector berekend. Volgens EU-commissaris Fischler zijn aanpassingen echter nodig vanwege de druk uit de rest van de wereld. „Veranderingen zijn onvermijdelijk. Hoe eerder we ze doorvoeren, hoe minder pijn het doet.”

De ministers luisterden verder naar de stand van zaken over de verdere vrijmaking van de wereldhandel. Maandag hebben vijf handelsblokken (VS, EU, Japan, Brazilië en India) overlegd over een compromistekst. Volgens Fischler vormt die „Een goede basis voor onderhandelingen”, maar moet er nog wel veel gebeuren. Dat is volgens hem ook de conclusie van de vier andere blokken. Deze week komen hoge ambtenaren in Genève bijeen om opnieuw over de tekst te praten.

Veerman kondigde aan dat minister Bot van Buitenlandse Zaken, in zijn hoedanigheid van EU-voorzitter, bij zijn reis vandaag naar Rusland een conflict over de invoer van vlees aan de orde wil stellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer