Buitenland

Archeologen vinden gemummificeerde mestkevers

Egyptische archeologen hebben een bijzondere collectie gemummificeerde mestkevers gevonden en tevens een ogenschijnlijk nog ongerepte tombe uit de tijd van de Vijfde Dynastie. Die liep van ongeveer 2500 tot 2350 jaar voor Christus. De façade en de deur zijn nog intact. Dat is ongebruikelijk. Het is de bedoeling het grafmonument op korte termijn te openen.

ANP/RTR
10 November 2018 18:39Gewijzigd op 16 November 2020 14:36

De scarabeeën, een heilige diersoort in het oude Egypte, behoorden tot de kunstvoorwerpen die zijn aangetroffen in pas onlangs ontdekte praalgraven. De afgelopen zes maanden zijn er zeven gedeeltelijk blootgelegd aan de rand van het piramidecomplex van farao Oeserkaf. Dat is een onderdeel van de dodenstad Saqqara, ten zuiden van Caïro. De opgravingen daar werden in 2013 gestaakt, maar zijn dit jaar hervat.

Het ministerie van Oudheden maakte zaterdag bekend dat twee grote mestkevers uitzonderlijk goed bewaard zijn gebleven. Ze waren in linnen gewikkeld en zaten in een kalkstenen sarcofaag met een gewelfd en versierd deksel. Ook zijn onder meer mummies van katten gevonden en vergulde beelden, waaronder een bronzen exemplaar dat de godin Bastet voorstelt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer