Economie

35-urige werkweek Fransen op de helling

De 35-urige werkweek in Frankrijk lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Het Duitse constructiebedrijf Bosch kondigde maandag met veel fanfare aan dat het er als eerste werkgever in is geslaagd zijn personeel warm te maken voor langer werken dan wettelijk voorgeschreven.

Redactie economie
20 July 2004 08:42Gewijzigd op 14 November 2020 01:26

De 820 werknemers van Bosch in het Franse Vénissieux blijken een week geleden massaal voor verlenging van de werkweek met een uur te hebben gestemd zonder dat daar extra salaris tegenover staat. Zij deden dat in ruil voor het behoud van 190 banen. Bosch heeft ook beloofd 12 miljoen euro te investeren in een nieuwe productielijn voor injectiemotoren.

Het akkoord heeft voor grote verdeeldheid onder de Franse vakbonden gezorgd. Twee bonden, CFE-CGC en CFDT, stemden in juni al in met plannen van Bosch om een 36-urige werkweek in te voeren om de kosten met 12 procent terug te dringen. CGT, de grootste vakbond in Frankrijk, bleef echter oppositie voeren.

Bosch dreigde een deel van de productie naar Tsjechië te verplaatsen, waar arbeid veel goedkoper is, als de kostenbesparingen niet door zouden gaan. Deze verhuizing zou in Vénissieux 300 banen kosten.

In totaal stemde 98 procent van de werknemers voor verlenging van de werkweek. Bij 10 procent aan tegenstemmers zou het akkoord uit juni met de vakbonden weer van tafel zijn gegaan.

Vakbond CGT vreest nu dat meer bedrijven in Frankrijk de tactiek van Bosch zullen toepassen. De 35-urige werkweek is ingevoerd door de vorige socialistische regering-Jospin om banen te creëren. President Chirac heeft onlangs gepleit voor een flexibelere toepassing van de regels.

De kantoormeubelfabrikant Smead in Hoogezand-Sappemeer en de vakbonden zijn het maandag niet eens geworden over het plan van de directie vanaf 1 augustus de 36-urige werkweek te vervangen door een 40-urige. De directie stelt dat werknemers langer moeten werken tegen hetzelfde salaris in antwoord op gestegen kosten. De bonden beschouwen dat als een inbreuk op de CAO-afspraken en bereiden een kort geding voor.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer