Binnenland

„Muisje is overboord gezet”

Het zeilschip de Kamper kogge -een reconstructie van een handelsschip uit 1336- vertrok op maandag 7 juni voor een reis rond Denemarken. De zogenoemde Ommelandvaart, genoemd naar een middeleeuwse handelsroute, duurt in totaal negen weken. De bemanning houdt voor deze krant wekelijks een scheepsjournaal bij.

20 July 2004 08:32Gewijzigd op 14 November 2020 01:26

„Het Duitse Wismar is een mooie stad en we hebben er dan ook met plezier gelegen. We hebben het verblijf met een dag verlengd, zodat meer belangstellenden de kans kregen om de kogge vanbinnen en vanbuiten te bekijken. Onder de geïnteresseerden waren veel buitenlanders, ook enkele Nederlandse toeristen.

Op woensdag 14 juli vertrokken we met de kogge en de ondersteunende boot Carlot naar Lübeck. We hadden verwacht dat de tocht tien tot twaalf uur zou duren, maar de wind kwam uit een gunstige hoek. Al om 14.00 uur arriveerden we met de kogge en de Carlot in de Hansahafen in Lübeck, ruim zes uur na het vertrek uit Wismar. Onderweg beleefden we nog enkele hilarische ogenblikken. We stonden ons als bemanningsleden te vergapen aan een valk met een muis in zijn snavel toen wij tegelijkertijd een dreun op het dek hoorden. Een van ons probeerde een muis die op het dek liep te pakken te krijgen en maakte daarbij een grote smak. Het muisje is gevangen en overboord gezet.

In de haven van Lübeck kregen we met onze kogge een plekje in de buurt van de Poeler kogge. Dat schip is nog in aanbouw. Eigenlijk is het geen kogge, maar een karveel - het type schip waarmee Columbus Amerika ontdekte.

De werf waarop de Lisa von Lübeck is gebouwd, ligt op een soort schiereilandje in het havengebied, omringd door grote havenloodsen. Voor het publiek is dit een zeer ongunstige plek, ver van de stad. Alleen de echte belangstellenden namen de moeite de kogge te komen bekijken.

Het ontvangst in het Rathaus van Lübeck was hartelijk. Als bemanning van de kogge hebben we enkele geschenken aan burgemeester B. Saxe overhandigd. Na een goed glas wijn (het exportproduct van Lübeck) kregen we een rondleiding door het eeuwenoude Rathaus.

Op vrijdag 16 juli gingen de trossen weer los en zochten we de open zee op om de oversteek van Duitsland naar Denemarken te maken. Onze bestemming was het Deense Svendborg. Er was niet veel wind, maar we konden wel zeilen. Na een overnachting op het eiland Langeland kwamen we afgelopen weekend aan in Svendborg. De belangstelling voor de kogge was hier overweldigend. Dat kwam vooral door de gunstige ligging van de kogge en de Carlot in de Zuidelijke Haven, dicht bij de stad. We blijven hier met de kogge tot en met morgen liggen en we varen morgenavond door naar het Deense Æroskobing.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer