Buitenland

Poetin reorganiseert legertop en veiligheidsdienst

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag drie generaals en een hooggeplaatste veiligheidsfunctionaris de laan uitgestuurd. Volgens analisten wil hij zo een einde maken aan interne conflicten binnen de top van zijn veiligheidsapparaat.

ANP/RTR/AFP
19 July 2004 16:11Gewijzigd op 14 November 2020 01:26

Het belangrijkste slachtoffer van de reorganisatie is generaal Anatoli Kvasjnin, chef van de generale staf. De 57–jarige generaal, die de post sinds 1997 bezette, wordt volgens een verklaring van het Kremlin vervangen door zijn tweede man, Joeri Baloejevski. Baloejevski, in Oekraïne geboren, was onder meer betrokken bij de onderhandelingen met de Verenigde Staten over vermindering van de bewapening.

Ook het hoofd van de troepen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, generaal Vjatsjeslav Tichomirov, de hoogste militaire commandant in de noordelijke Kaukasus, generaal Michail Laboenets, en het plaatsvervangend hoofd van de inlichtingendienst FSB, Anatoli Jesjkov, verloren hun baan.

Het Kremlin gaf geen officiële reden voor het ontslag van de vier. Volgens analisten moet Krasjnin vertrekken omdat hij voortdurend overhoop lag met minister Sergej Ivanov van Defensie, een vertrouweling van de president. De drie anderen zouden zijn gestraft voor het bloedbad dat Tsjetsjeense rebellen vorige maand aanrichtten in de republiek Ingoesjetië, dat aan Tsjetsjenië grenst. Daarbij kwamen negentig mensen om, onder wie de Russische minister van Binnenlandse Zaken, Kostojev.

De Russische regering heeft sinds het uiteenvallen van de Sowjet-Unie in 1991 tevergeefs geprobeerd de zeer omvangrijke en ondoelmatige strijdkrachten te hervormen. De militairen zijn slecht toegerust en opgeleid. Bovendien deserteren veel dienstplichtigen. Poetin zei in mei in de Russische ’troonrede’ dat de hervorming van het militaire apparaat een van zijn belangrijkste prioriteiten blijft.

Kvasjnin leidde de mislukte oorlog van het midden van de jaren negentig tegen de rebellen in Tsjetsjenië, maar dat belemmerde zijn opmars naar de top van de strijdkrachten niet. Hij lag voortdurend met de achtereenvolgende ministers van Defensie overhoop, omdat hij zich verzette tegen modernisering van de strijdkrachten, als dat tot vermindering van het aantal militairen zou leiden. Volgens een andere generaal, Leonid Ivasjov, was Kvasjnin „een briljante intrigant", die de strijdkrachten grote schade heeft toegebracht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer