Buitenland

Zeker 9 doden bij aanslag in Bagdad

Door de explosie van een autobom bij een politiebureau in het zuidwesten van Bagdad zijn maandag zeker negen mensen om het leven gekomen. Er zijn 57 gewonden gevallen. Dat heeft een woordvoerder van de Iraakse Nationale Garde laten weten.

Buitenlandredactie
19 July 2004 10:36Gewijzigd op 14 November 2020 01:26

De bom ging af op een moment dat veel agenten op het bureau in de wijk Seidiyeh hun dagelijkse briefing volgden. Volgens ooggetuigen reed een tankwagen met hoge snelheid in op het bureau. Elders in de Iraakse hoofdstad, in de wijk al-Salihiya, schoten extremisten een granaat af op een brandweerkazerne. Daarbij viel een gewonde.

Het Amerikaanse leger heeft in de nacht van zaterdag op zondag een luchtaanval uitgevoerd op een huis in de Iraakse stad Fallujah, waar vermeende terroristen zouden zitten. Daardoor werden volgens een Iraakse gezondheidsfunctionaris zeker veertien personen gedood.

Doelwit van de aanval waren 25 strijders die banden zouden hebben met Abu Musab al-Zarqawi. Deze Jordaniër wordt gezien als de leider van het islamitische terreurnetwerk al-Qaida in Irak. De verdachten waren kort voor de aanval nog op de plek, aldus een Amerikaanse woordvoerder. Of zij ook onder de slachtoffers zijn is nog onbekend. In de afgelopen twee maanden heeft de Amerikaanse luchtmacht geregeld gebouwen gebombardeerd die militanten zouden verbergen. Hierbij vielen vaak burgerslachtoffers.

De Iraakse premier Iyad Allawi had toestemming gegeven voor de aanval op Fallujah, een broeinest van verzet tegen de machthebbers in Bagdad. De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Richard Armitage, op bezoek in de hoofdstad, benadrukte dat de actie liet zien dat de Verenigde Staten in Irak niet langer het bewind voeren. „Er is een soevereine regering in Irak en onze taak is om hen zo goed als mogelijk te ondersteunen. Zij nemen de besluiten.”

Washington is echter gebrand op de dood of de arrestatie van al-Zarqawi, volgens de Amerikanen „vijand nummer 1 in Irak. Zijn groepering heeft een Amerikaanse en een Zuid-Koreaanse gijzelaar onthoofd en meldde vorige week een van twee Bulgaarse gijzelaars te hebben gedood.

De terreurbeweging eiste ook twee aanslagen van zaterdag op. In Bagdad overleefde de Iraakse minister van Justitie, Malik Dohan al-Hassan, op het nippertje een zelfmoordaanslag. Vijf personen, drie lijfwachten en twee burgers, verloren door de explosie het leven.

Een ooggetuige vertelde hoe de dader in een witte terreinwagen naar het konvooi reed en zichzelf liet ontploffen. Zeker acht personen, onder wie een kind, raakten gewond.

Bijna tegelijkertijd ontplofte in de stad Mahmudiya, ten zuiden van Bagdad, een autobom bij het hoofdkwartier van de Iraakse Nationale Garde. Hierdoor kwamen ten minste 2 leden van de garde om en raakten zeker 25 personen gewond.

Nabij de stad Tikrit wisten de Amerikanen een leider van Saddam Husseins voormalige elitekorps, de Republikeinse Garde, op te pakken. Sufian Maher Hassan werd vrijdag opgepakt en wordt verdacht van de voorbereiding en financiering van recente aanslagen.

Interim-premier Allawi hief zondag het verschijningsverbod van de krant Al-Hawza al-Natiqa op. Het is een uitgave van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr. Volgens een regeringsverklaring hecht Allawi aan een vrije pers. Het voormalige, door de VS geleide bestuur in Irak had het verschijningsverbod in maart opgelegd. Het bestuur beschuldigde de uitgevers ervan aan te zetten tot geweld tegen de coalitietroepen.

Maandag zouden de laatste Filipijnse soldaten Irak verlaten. De regering in Manilla, die dat bekendmaakte, komt daarmee tegemoet aan de eisen van kidnappers die een Filipijn gegijzeld houden. Manilla zou zijn troepen oorspronkelijk in augustus terugtrekken.

Polen zal tot zeker eind 2005 een troepenmacht in Irak houden, maar gaat het aantal militairen begin volgend jaar wel fors reduceren. Dat heeft de Poolse premier Marek Belka zondag gezegd in antwoord op vragen over de Poolse militaire aanwezigheid in Irak. Polen heeft het bevel over een internationale troepenmacht in Zuid- en Midden-Irak waar zeventien landen aan bijdragen. Volgens het ministerie van Defensie zal ongeveer de helft van de 2400 Poolse militairen in Irak begin volgend jaar terugkeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer