Sudanese rebellen staken vredesoverleg
De twee Sudanese rebellenbewegingen die sinds donderdag in Ethiopië besprekingen hielden met de Sudanese regering over een oplossing voor het conflict in de provincie Darfur, hebben de onderhandelingen zaterdag alweer gestaakt. Volgens een afgevaardigde van een van de bewegingen weigert de regering van Sudan zich aan eerder gemaakte beloften te houden.
„Deze besprekingen zijn nu voorbij, we gaan weg uit Addis Abeba”, zei Ahmed Hussain Adam, afgevaardigde van de Sudanese Rechtvaardigheids- en Gelijkheidsbeweging (JEM), een van de twee rebellengroepen die deelnamen aan de onderhandelingen in de Ethiopische hoofdstad. Volgens Adam zou ook de andere rebellenbeweging, het Sudanese Volksbevrijdingsleger (SLA), vertrekken.
Bemiddelaars van de Afrikaanse Unie en van de regering van Tsjaad, een buurland van Sudan, werkten tot diep in de nacht om de rebellenbewegingen aan de onderhandelingstafel te houden. Maar de rebellen eisten dat de Sudanese regering eerst alle beloften zou inlossen die zij deed bij een eerder bereikte, maar door alle partijen genegeerde wapenstilstand in Darfur.
Zo heeft de regering volgens de rebellen toegezegd de Arabische milities, de Janjaweed, die in het gebied hele dorpen platbranden en de inwoners ervan vermoorden of verjagen, te ontwapenen. Ook zou de Sudanese overheid internationale waarnemers toelaten die de aanvallen van de Janjaweed in Darfur moeten onderzoeken, waarna de schuldigen moeten worden berecht. Volgens de rebellen heeft de regering daarnaast gezegd dat alle krijgs- en politieke gevangenen zouden worden vrijgelaten en dat hulpgoederen vrijelijk gedistribueerd moeten kunnen worden in Darfur, waar zich momenteel een humanitaire catastrofe aftekent.
„Door te weigeren onze eisen te accepteren maakt de regering in Khartoem duidelijk dat zij niet bereid is te praten over de ontwapening van de Janjaweed, die etnische zuiveringen en genocide tegen de Afrikanen in Sudan uitvoeren”, zei JEM-leider Ahmed Tugod Lissan.
Sudan zegt hierover in discussie te willen gaan, maar niet als voorwaarde voor vredesoverleg. De afgelopen twee dagen heeft geen enkele rechtstreekse ontmoeting plaatsgehad tussen de Sudanese regering en de rebellen.
„Er zit geen vooruitgang in de besprekingen omdat de regering zich niet aan de afspraken wenst te houden”, zei Adams, waaraan hij toevoegde dat regeringsgezinde strijdgroepen afgelopen week gewoon aanvallen bleven uitvoeren in het zuiden van Darfur. Die uitspraak kon niet door onafhankelijke bronnen worden bevestigd.
De Sudanese oppositieleider Hassan al-Turabi heeft een hongerstaking uit protest tegen zijn gevangenschap na twee weken beëindigd. Dat maakte zijn echtgenote zaterdag bekend. Ook enkele tientallen van zijn medegevangenen hebben besloten weer te gaan eten.