Buitenland

Grote stoelendans in Belgische regering

De Belgische regering wacht de komende dagen een grote politieke stoelendans. Meest opvallende verandering is het vertrek van de Franstalige liberale minister van Buitenlandse Zaken, Michel. Hij wordt de nieuwe Europees commissaris voor België. In de commissie ambieert hij de portefeuille Ontwikkelingssamenwerking.

ANP
19 July 2004 09:02Gewijzigd op 14 November 2020 01:26

De voorzitter van de Vlaamse liberalen en oud-europarlementariër De Gucht wordt de opvolger van Michel. Wegens het vertrek van tal van bewindslieden naar de regionale regeringen, die langzaam maar zeker steeds meer macht krijgen, waren verder tal van andere transfers nodig. De Franstalige liberale minister van Financiën, Reynders, neemt Michels deelportefeuille als een van de vier vice-premiers over.

Door het vertrek van de populaire minister van Werkgelegenheid Vandenbroucke naar de Vlaamse regering neemt zijn socialistische partijgenote Vandenbossche dat ministerie van hem over. Vandenbossche wordt op Milieu opgevolgd door Bruno Tobback, de zoon van de vroegere Vlaamse socialistenleider en oud-minister van Binnenlandse Zaken Louis Tobback.

Verder verhuist regionaal minister van Werkgelegenheid Landuyt naar het nationale ministerie van Verkeer, waar hij de gematigde Vlaams nationalist Anciaux opvolgt. Deze zal zo goed als zeker op Vlaams niveau minister van Cultuur zal worden.

Over de nieuwe Vlaamse regioregering bestaat verder nog geen overeenstemming, omdat de christen-democraten daar de leiding aan zullen moeten geven om als grootste partij na de recente regioverkiezingen samen met liberalen en socialisten het extreem rechtse Vlaams Blok, ook een grote verkiezingswinnaar, van de macht te houden.

De Vlaamse christen-democraat Leterme wordt zo goed als zeker Vlaams regiopremier. De onderhandelingen over een Vlaamse regioregering stuitten vrijdagavond echter op persoonlijke spanningen tussen christen-democraten en liberalen.

Aan liberale kant verhuist minister van Economische Zaken verder ook naar het Vlaamse regionale niveau. Ex-minister van Justitie en nu bewindsman op Ontwikkelingszaken Verwilghen gaat naar Economische Zaken. Op ontwikkelingssamenwerking volgt de Franstalige liberale voorzitter van de Senaat De Decker hem op. Verder wordt de Franstalige socialist Donfut de nieuwe staatssecretaris voor Europese Zaken.

In Franstalig België blijft de socialist Van Cauwenberghe regionaal premier van Wallonië. Nationaal minister van Ambtenarenzaken Arena wordt premier van de Franse gemeenschapsregering, die zich bezighoudt met zaken als onderwijs, gezondheidszorg en cultuur in Frantalig België.

Vandaag en morgen zou koning Albert de nieuwe ministers beëdigen. De hele operatie betekent per saldo een verzwakking van de positie van federaal of nationaal premier Verhofstadt, die eerst op alle regionale niveaus ook kon samenwerken met paarse regeringen.

In Vlaanderen regeert straks een klassieke driepartijencoalitie van rooms-rood-blauw. In Wallonië is rood-rooms aan de macht en in het gewest Brussel regeert rood-rooms-groen. Vooral het feit dat de Franstalige liberalen nog wel in de nationale regering zitten, maar op regionaal niveau niet meer meedoen, verzwakt hun positie en die van Verhofstadt ernstig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer