Vuurwerk kan ontbranden door schokgolf
Vuurwerk kan door een schokgolf tot ontbranding komen. Dat heeft onderzoek van studenten van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) uitgewezen. Het fenomeen kan een rol hebben gespeeld bij de vuurwerkramp in Enschede.
Tot nu toe werd aangenomen dat vuurwerk niet kan ontbranden door een schokgolf, bijvoorbeeld veroorzaakt door een explosie. „Het zou eigenlijk niet moeten kunnen, maar het gebeurde toch”, aldus B. van den Heuvel vrijdag. Hij begeleidde het onderzoek als extern deskundige.
Bij de ramp op 13 mei 2000 in Enschede ontplofte eerst een container op het terrein van SE Fireworks. Vervolgens vloog de gehele fabriek in de lucht. Een van de theorieën was dat het vuurwerk in de fabriek door de schokgolf van de eerste explosie was ontbrand.
Het onderzoek is ingeleverd bij het ministerie van VROM. Dat zal het verifiëren, aldus het departement vrijdag. Het ministerie noemt de uitkomsten overigens „opvallend.”
Volgens Van den Heuvel is vervolgonderzoek nodig voor een definitief bewijs. Volgens hem waren de uitkomsten van de eerste tests „beter” dan de theorie ten tijde van het onderzoek naar de ramp in Enschede. „Het ontbrandde feller dan verwacht.”
Maatregelen om ontbranding door een schokgolf te voorkomen zijn volgens Van den Heuvel vrij simpel. „Je kunt gewoon iets als een gel of paraffine toevoegen aan het kruit.”