Binnenland

Spoedvaccinatie in Rosmalen gelukt

De spoedvaccinatie tegen de meningokokbacterie in het Brabantse Rosmalen is woensdag probleemloos verlopen. Ongeveer 900 kinderen kregen een prik. De massale inenting was het gevolg van enkele recente gevallen van hersenvliesontsteking op de basisscholen de Overlaet en de Borch.

ANP
7 March 2002 12:19Gewijzigd op 13 November 2020 23:27
ROSMALEN - Een beetje eng is zo’n prik wel. Alle kinderen van de twee basisscholen in Rosmalen zijn woensdag ingeënt tegen de C-variant van de meningokokbacterie. - Foto ANP
ROSMALEN - Een beetje eng is zo’n prik wel. Alle kinderen van de twee basisscholen in Rosmalen zijn woensdag ingeënt tegen de C-variant van de meningokokbacterie. - Foto ANP

De vaccinatie was bedoeld voor alle leerlingen van die scholen en hun broertjes en zusjes tot negentien jaar. De meningokokbacterie kan de dodelijke aandoeningen hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. Overigens zijn de woensdag ingespoten kinderen pas over enige tijd immuun. En dan nog alleen maar voor de c-variant van de bacterie. Die komt ook voor als b-variant. Daartegen is nog geen vaccin ontwikkeld.

Vandaag had een soortgelijke massale inenting plaats in de Bommelerwaard in Gelderland. Daar kwamen ongeveer 6500 kinderen in aanmerking voor een prik. Ook daar zijn kort na elkaar enkele kinderen ziek geworden. Een 13-jarig meisje uit Rossum overleefde de ziekte niet. In Rosmalen overleed een 1-jarig kind, maar dat was besmet met een bacterie van de b-variant.

Ook in het Brabantse Soerendonk gaat de GGD bijna 500 kinderen preventief inenten tegen de meningokokbacterie. Dat gebeurt morgen. In die plaats overleed een 11-jarig jongetje aan de besmetting. Twee andere kinderen zijn wel ziek geworden, maar zij maken het relatief goed.

Aanvankelijk was de raming dat in Rosmalen 2000 jongeren in aanmerking zouden komen voor een prik. Na een preciezere inventarisatie en omdat een groot aantal ouders de kinderen al eerder op eigen initiatief heeft laten vaccineren, is dit aantal naar beneden bijgesteld, aldus een woordvoerder van de GGD. Ook weigeren enkele ouders hun kind te laten inenten.

Minister Borst wil de landelijke campagne die is bedoeld om alle kinderen onder de negentien jaar in te enten, in Brabant starten. Volgens haar rukt de besmettelijke bacterie namelijk op vanuit Frankrijk en België. Borst wil er bij voorkeur nog dit najaar mee beginnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer